Els rebels houthis del Iemen, recolzats per l'Iran, han atacat amb míssils i drons un destructor dels Estats Units i diversos vaixells comercials, entre ells, un vaixell de càrrega britànic mentre transitaven pel Mar Roig, escenari d'una creixent tensió per la guerra a la Franja de Gaza. Els mateixos rebels han reivindicat l'atac, que posteriorment ha confirmat el Pentàgon en un comunicat, en el qual detalla que el destructor estatunidenc, l'USS Carney, va "abatre una nau no tripulada de la insurgència houthi que anava en la seva direcció" i que, després va observar que un "míssil balístic" havia estat disparat contra un vaixell civil, que ha identificat com el Unity Explorer, amb bandera de Bahames però operat des del Regne Unit. En rebre una petició d'ajuda, l'USS Carney va ajudar el vaixell britànic i encara va abatre un altre dron houthi.
El portaveu militar dels houthis, Yahya Sari, havia dit en un discurs televisat que els insurgents "van dur a terme una operació contra dos vaixells israelians" a l'estret de Bab el Mandab, i va identificar els vaixells com a Unity Explorer, amb bandera de Bahames, i Number 9, amb bandera de Panamà, però no va mencionar l'USS Carney.
Segons informa el diari israelià Haaretz, la companyia britànica que opera l'Unity Explorer és propietat de Danny Ungar, fill del magnat israelià Rami Ungar. "Els dos vaixells havien desoït els missatges d'advertència de les forces navals iemenites", ha explicat Sari en un missatge a Telegram, i ha advertit que "seguiran impedint que vaixells israelians o relacionats amb israelians naveguin pel mar Roig i el mar d'Aràbia" fins que s'acabi l'ofensiva a la Franja de Gaza. Abans que es produís, la Marina britànica Operacions Marítimes Comercials (UKMTO) havia instat els vaixells que navegaven per la zona a "prendre precaucions", ja que havia registrat la presència de drons.
L'atac suposa una escalada important en una sèrie d'atacs marítims ocorreguts a l'Orient Mitjà, que van començar amb l'esclat de la guerra entre Israel i Hamàs després de la massacre del 7 d'octubre. En resposta a l'ofensiva israeliana, els houthis van amenaçar de "no quedar-se de braços plegats" i, des d'aleshores, han llançat una sèrie d'atacs amb míssils i drons contra Israel que han estat interceptats per les defenses aèries de l'Estat jueu. Davant la ineficàcia dels seus atacs, els insurgents van amenaçar d'atacar vaixells amb la bandera d'Israel o propietat d'empreses israelianes que transiten pel mar Roig, una de les vies de comerç marítim més importants del món.