Els rebels islamistes han cremat la tomba de Hafez al-Assad, l’expresident sirià i pare de Bashar al-Assad, aquest dimecres a Qardaha. L’Observatori Sirià de Drets Humans ha confirmat que els jihadistes han incendiat el mausoleu al poble ancestral de la família, a la província occidental de Latakia, després que fos assaltat per les forces d’oposició. Les imatges publicades a les xarxes socials mostren el taüt en flames amb un grup de rebels mirant-lo al seu voltant. Així mateix, el palau presidencial de la capital, Damasc, ha sigut saquejat aquest diumenge, mentre que estàtues de la família Assad han sigut enderrocades a tot el país.
#Syria: Hafez Assad's tomb has been destroyed in his hometown, Qerdaha.
— Qalaat Al Mudiq (@QalaatAlMudiq) December 11, 2024
Video from inside the mausoleum. https://t.co/2u2GUFX3G4 pic.twitter.com/me6t0YncFO
Hafez al-Assad, el patriarca de la família, va arribar al poder el novembre de 1970 a través d’un cop d'estat incruent, que ell va anomenar Moviment Corrector, que va enderrocar el govern del president Nur ad-Din al-Atassi. Com a militar de carrera i membre del partit Baaz, Hafez va aprofitar la inestabilitat política de l'època per consolidar la seva posició i el control sobre el país, establint un sistema polític caracteritzat per la repressió i la centralització del poder en mans de partit Baaz i els seus aliats. Hafez va assumir la Secretaria General del Partit Baaz i va crear un Consell Revolucionari per controlar el país. Es va envoltar de membres de la família en els principals llocs de poder.
Durant gairebé 30 anys, va instaurar un règim autoritari marcat per una economia centralitzada a l’estil soviètic, la repressió de la dissidència i la promoció de la minoria alauita, a la qual pertanyia la família Al-Assad. A la seva mort, el va succeir el seu fill Bashar, que abans havia treballat com a oftalmòleg a Londres. Va arribar a la presidència de la república després de la seva victòria amb el 97,62% dels vots expressats en un referèndum organitzat pel govern el 27 de maig de 2007. L’any 2011, la Primavera Àrab va esclatar a Síria i la resposta de Bashar va ser la repressió violenta dels manifestants. Aleshores el país es va veure submergit en una guerra civil en què es creu que van morir 500.000 persones. Així mateix, milions de sirians van marxar a l'exili.
La caiguda dels Al-Assad
Ara, després de tretze anys de guerra, els rebels han pres Damasc i han fet caure el règim de Bashar al-Assad a Síria. Mohammed al-Bashir ha estat nomenat primer ministre en funcions de la transició de Síria fins al març del 2025, segons ha confirmat ell mateix en una reunió per abordar la situació al país després del col·lapse del règim de Bashar al-Assad. Al-Baishir, que fins ara havia estat cap del "govern de salvació", l'administració paral·lela instaurada pels rebels a la província Idlib i altres zones que escapaven al control de Damasc, ha indicat en declaracions a la premsa que ha rebut l'encàrrec d'"encapçalar el govern sirià fins a l'1 de març del 2025" i que estarà integrat per un nombre indeterminat de ministres, les identitats dels quals seran revelades més endavant.