Els carrers de la ciutat de Múnic s’han omplert amb més de 200.000 persones que han protestat contra la deriva antidemocràtica al país i la formació ultradretana Alternativa per Alemanya (AfD). El país viu un terratrèmol polític des que la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) va votar amb la formació liderada per Alice Weidel per endurir les lleis migratòries amb el beneplàcit del seu líder i candidat favorit a canceller, Friedrich Merz. Sota un sol radiant poc habitual en aquesta època de l’any, dones, homes i nens han anat en massa a l'esplanada Theresienwiese de Múnic, escenari habitual de la festa de la cervesa de la capital de Baviera, el popular Oktoberfest.

Molts dels congregats portaven cartells en què es podia llegir proclames com "No es pot lluitar contra el feixisme amb deportacions", "El racisme i l'odi no són una alternativa", "Colorit en lloc de marró" i "Prohibir AfD ara", entre altres missatges. La manifestació a favor de la diversitat, la dignitat humana, la cohesió i la democràcia ha comptat amb el suport de sectors molt diversos de la societat, des del Festival de Cinema de Múnic fins a organitzacions eclesiàstiques i benèfiques, passant per clubs de futbol de la ciutat com el Bayern de Múnic.

Per la seva banda, el líder a Múnic del partit conservador bavarès, la Unió Social Cristiana (CSU), Georg Eisenreich, s'ha mantingut explícitament al marge després d'indicar, abans de l'acte, que calia esperar per crear un clima crític a la política d'asil i immigració de la coalició conservadora. Amb tot, i després de les controvertides votacions del parlament alemany, el Bundestag, sobre política migratòria, els líders de l'aliança conservadora CDU/CSU han tornat a rebutjar qualsevol mena de cooperació amb la ultradretana AfD. El líder de la CSU i primer ministre de Baviera, Markus Soeder, ha sigut clar. "No, no i no: no hi haurà cooperació".

Les manifestacions contra la ultradreta no s’han limitat a Múnic. En els darrers dies, desenes de milers de persones han sortit als carrers de diverses ciutats alemanyes per expressar el seu rebuig a qualsevol aliança entre la CDU/CSU i AfD. Aquestes mobilitzacions han estat especialment multitudinàries a Berlín, Hamburg i Frankfurt, on sindicats, organitzacions de drets humans i ciutadans a títol individual han denunciat el perill que suposa la normalització de la ultradreta en el panorama polític alemany.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!