Milions de persones senten els efectes del virus del dengue aquest 2024, mentre el món s'enfronta al brot més gran de la seva història. Els casos van assolir la xifra més alta registrada el 2023, amb 6,5 milions de casos notificats a escala mundial, i és probable que el 2024 aquesta xifra es dupliqui, amb 12,4 milions de casos fins ara. Els mosquits que propaguen el virus s'estan beneficiant de la urbanització creixent i dels canvis en el clima i la temperatura. Alhora, les altes taxes d'obesitat i altres malalties cròniques estan fent que les persones siguin més vulnerables, afirmen els científics.

El dengue també es coneix com a “febre trencaossos”. L'Organització Mundial de la Salut estima que 4.000 milions de persones corren el risc de contraure dengue i virus relacionats, xifra que augmentarà a 5.000 milions el 2050. La ràpida propagació en els darrers anys és “una tendència alarmant”, havia destacat afirma el director general de l'OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

El 3 d'octubre, va llançar una estratègia global per combatre l'augment del dengue i altres malalties transmeses pels mateixos mosquits, com el zika i el chikungunya. Les accions del pla, que abasten des de la vigilància fins als esforços de control dels mosquits, requeriran 55 milions de dòlars (51 milions d'euros) durant el pròxim any, recorda el The Guardian.

On es detecten més casos de dengue?

La majoria dels casos de dengue d'aquest any i de l'any passat s'han registrat a l'Amèrica Llatina, tot i que també s'han registrat xifres elevades a algunes parts d'Àfrica i el sud-est asiàtic. Però les infeccions estan apareixent a tot el món, fins i tot a Europa continental. El món s'enfronta a una combinació de factors que inclouen la crisi climàtica, l'augment de la migració i la urbanització, diu la professora Sophie Yacoub, cap del grup de recerca del dengue a la unitat de recerca clínica de la Universitat d'Oxford a Ciutat Ho Chi Minh, Vietnam.

L'espècie de mosquit, destaca la mateixa publicació, que sol transmetre el dengue, és l'Aedes aegypti, sobretot al sud-est asiàtic. Però també hi ha un segon tipus que pot transmetre el virus: l'Aedes albopictus, el mosquit tigre. Podeu sobreviure en un rang més ampli de temperatures i s'ha establert a noves zones. Està ben adaptat als entorns urbans i es pot reproduir en una petita quantitat d'aigua estancada. "Això és el que està provocant la transmissió local a Europa, per exemple, i també s'està estenent a la Xina i als estats del sud dels Estats Units", diu Yacoub.

El canvi climàtic facilita la transmissió de malalties?

Els canvis en el clima no només ajuden els mosquits a sobreviure en noves àrees, sinó que també poden causar fenòmens meteorològics extrems, com ara inundacions, que creen nous llocs de reproducció. Les onades de calor poden accelerar els cicles de reproducció. El doctor Najmul Haider, professor d'epidemiologia a la Universitat de Keele, va publicar al setembre un article a la revista IJID Regions, una publicació oficial de la Societat Internacional de Malalties Infeccioses, en què destacava l'augment de casos. Volia, diu i recull el The Guardian, "donar l'avís d'alarma que es tracta d'una xifra alarmant i que augmenta".

També és probable, diu, que es tracti d'una subestimació: “Recordeu, la majoria dels casos de dengue són asimptomàtics o molt lleus, no arriben al sistema de salut, no es diagnostiquen, i per això passen desapercebuts”.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!