La xifra de nous contagis coronavirus al món ha patit el major increment aquest dissabte des que va començar la pandèmia. Des d'ahir, un total de 228.102 persones han donat positiu als tests, una increment que duplica la dada de contagis dels mesos àlgids de l'epidèmia, l'abril i el maig.
Els augments de casos es concentren als Estats Units, Brasil, Índia i Sud-àfrica, segons un comunicat de l'Organització Mundial de la Salut, on també informa que el nombre de morts diàris es manté constant al voltant dels 5.000 al dia. Laboratoris, universitats i farmacèutiques avancen a contrarrellotge en investigacions i producció de fàrmacs que permetin trobar aviat la cura de la malaltia, que ja deixa en el món 12,3 milions de contagiats i 555.977 morts.
Amèrica és la regió més afectada, amb 6,2 milions de casos, seguida de lluny per Europa (2,8 milions), Orient Mitjà (1,2 milions) i el sud i sud-est asiàtic, que acaba de superar la barrera del milió de casos. La llista de països més afectats es manté sense canvis, encapçalada pels Estats Units, amb més de tres milions de casos, i amb el Brasil, l'Índia, Rússia, Perú i Xile en les següents posicions.
El recompte de morts, però, destaca Mèxic en cinquena posició, amb més de 32.000 defuncions, superada només pels EUA, el Brasil, el Regne Unit i Itàlia.
La dada positiva són els 7.250.000 pacients recuperats, segons les dades de l'OMS, respecte les 58.000 persones que es troben actualment en estat greu o crític.
Estats Units, al capdavant dels contagis
Florida es va ratificar aquest divendres com l'epicentre emergent de la pandèmia als Estats Units, reportant el seu augment diari de casos més elevat, amb 11.433, precisament el dia que el mític parc temàtic Walt Disney Co. es preparava per reobrir a Orlando.
A Arizona, els hospitals registren ocupada gairebé un 90% de la seva capacitat, amb 3.437 pacients hospitalitzats des de dimecres. D'aquests 575 persones estan ingressades amb necessitat de respiradors i 871 pacients més estan estan ingressats a les UCIs.
Funcionaris de Mississipí asseguren que els cinc hospitals més grans de l'estat ja no tenen llits disponibles de cures intensives des de mitjans de setmana per l'augment de casos.
Sud-Amèrica, els més afectats
Mentre a l'Argentina i el Brasil es busquen solucions a la cadena de transmissió del coronavirus, els contagis no s'aturen en la majoria de països d'Amèrica.
Per exemple, Colòmbia ha superat aquest divendres per primera vegada els 200 morts i els 6.800 casos en un sol dia, xifres que mostren l'avanç imparable de la malaltia al país. Les dades més alarmants són les de Bogotà, que va registrar un rècord de 2.667 nous infectats i 48 morts, un creixement que ha obligat les autoritats de la ciutat a decretar a partir de dilluns que ve en una quarantena estricta per barris en períodes de 14 dies.
Els experts de l'Organització Panamericana de la Salut (OPS) els preocupa especialment Mèxic, que suma més de 282.000 contagis totals i 33.526 morts. Mèxic té una situació "extremadament complexa" ja que l'augment de contagis arriba la setmna que s'han fet obligatories les mesures de distanciament social per la represa de certes activitats
Un altre focus afecta directament els 4,5 milions de persones que viuen en l'anomenat Corredor Sec Centreamericà, que abasta a El Salvador, Guatemala, Hondures i Nicaragua. Segons un informe de l'organització humanitària Oxfam, el 57% de les llars d'aquesta zona han patit "inseguretat alimentària i nutricional moderada o severa" entre maig i juny de 2020, quan l'impacte del coronavirus es va començar a accentuar.