A menys d'un mes de les eleccions dels Estats Units, alguns estats obren les seves urnes anticipadament. El vot anticipat és molt recurrent en el país i serveix per prendre el pols electoral al voltant de la participació en alguns estats clau. És el cas de Geòrgia, un dels coneguts com a swing states (estats que no estan tradicionalment compromesos amb un partit), que ha donat el tret de sortida al vot anticipat i ha obert els seus col·legis electorals amb un rècord d'assistència. Més de 300.000 persones han acudit a les urnes el primer dia. 

El període de vot anticipat ha començat a Geòrgia i durarà fins al mateix dia de les eleccions presidencials, el 5 de novembre. Segons les autoritats estatals, uns 305.000 ciutadans han votat el primer dia que les urnes estan obertes. Gabriel Sterling, encarregat de supervisar el procés electoral, ha dit que és un 123% més que l'anterior rècord.

A qui beneficia?

Si bé els darrers anys les projeccions electorals, sigui en forma de sondejos com de projeccions de participació han estat poc efectives, és inevitable preguntar-se a qui podria beneficiar aquest augment de la participació respecte comicis anteriors. Geòrgia té prop de 7 milions de votants censats, amb una majoria de votants blancs (51,6%). El legislatiu de l'estat, controlat pels republicans, ha aprovat els últims anys una sèrie de lleis que, segons els demòcrates, podrien dificultar l'accés al vot. Brad Raffensperger, secretari d'estat electe republicà, es va enfrontar el 2020 als intents de Trump d'interferir en el resultat electoral, guanyant-se així l'enemistat de l'expresident i de gran part del partit. 

Per tant, tot i la tendència republicana a escala estatal, no assegura un suport nacional a Trump. Per altra banda, el vot anticipat ha beneficiat tradicionalment al Partit Demòcrata i es podria esperar que en aquesta ocasió se seguís la mateixa tendència. 

La campanya es torna més personal 

Els candidats a la Casa Blanca, el republicà Donald Trump i la demòcrata Kamala Harris, a tres setmanes dels comicis visiten diversos estats claus amb un to més agressiu i personal. "Em sembla que (Donald Trump) es presenta per no haver d'anar a la presó", ha afirmat l'encara president, Joe Biden, durant un míting a Filadèlfia en què s'ha acarnissat amb el seu predecessor: "Ha aconseguit endarrerir la sentència, però vull veure aquesta sentència". Harris, per la seva banda, ha estat a Michigan, un altre dels estats que decidiran el guanyador de les eleccions.

Per la seva banda. Trump no ha volgut revelar si ha parlat amb el president de Rússia, Vladímir Putin, des que va deixar el poder, però va dir que seria una cosa "intel·ligent" de fer: "Si soc amigable amb la gent, si tinc una relació amb la gent, això és una cosa bona, no dolenta, per al país".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!