ÚLTIMA HORA: Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Guissona s'ha convertit en el destí de referència pels refugiats ucraïnesos. Tant és així que molts ja l'anomenen com la "petita Ucraïna a Catalunya". El padró municipal ha incrementat en més de 200 persones les darreres setmanes de guerra a Ucraïna. La invasió russa ha portat a la petita localitat de la Catalunya central de menys de 10.000 habitants. Aquesta població de la Segarra, on un de cada set habitants és d'origen ucraïnès, està liderant la resposta humanitària l'èxode històric femení i infantil ucraïnès. Avui el municipi s'ha mobilitzat per adaptar-los i s'han organitzat classes de català gratuïtes per facilitar-los la integració. La sessió, inicialment, es preveia per una vintena de persones, però la resposta dels refugiats ha estat contundent i la convocatòria s'ha tornat un èxit: han assistit més de cinquanta persones.
L'ajuntament de Guissona ha ofert classes de català als refugiats ucraïnesos, que es preveia una assistència d'una vintena, però les imatges de les classes han commogut les xarxes socials. Més d'una cinquantena d'ucraïnesos s'han abocat a aprendre el català, per així adaptar-se a la realitat catalana. "Se'ls ha ensenyat els dies de la setmana, els mesos, els números per si necessiten fer la compra o anar al metge", ha declarat a TV3 la professora i voluntària. Una de les refugiades, Liudmyla Mohylevska, ha assegurat que "hem d'aprendre l'idioma d'aquest país perquè el respectem molt i volem facilitats". Aryna Asylhaaieva, refugiada, ha assegurat: "Ara per ara vivim aquí i respectem el lloc i la seva gent, i els hi vull mostrar aprenent la seva llengua i parlant-los en català".
Fotografia de les refugiades aprenent català. - TV3, Abraham Orriols
L'Ajuntament de Guissona (Segarra) s'ha marcat uns "ritmes de treball" per gestionar l'arribada constant de refugiats que fugen de la guerra a Ucraïna. Dissabte passat en van arribar 21 que venien amb un avió de 261 refugiats de la mà de Open Arms, entre altres organitzacions i institucions, i aquest dilluns se'ls ha començat a empadronar. Un dels objectius principals és que els infants puguin matricular-se el més aviat possible a les escoles. Ars ha explicat que s'està mirant que els nens tinguin "referències" als centres educatius, ja siguin familiars o amics, i a partir d'aquí se'ls adreça a una escola o l'altra. Si no hi ha cap referent, la comissió d'escolarització del Departament d'Educació, fa l'assignació que pertoca.
L'empadronament genera una primera entrevista amb els tècnics d'immigració i a partir d'aquí s'avaluen tots aquests aspectes que el centre educatiu entoma per marcar el ritme de matriculació. I és que segons l'alcalde, potser no tots els infants que han arribat estan ja preparats per anar demà mateix a escola, ja que han fet un llarg i dur viatge per fugir de la guerra i "necessiten el seu temps". Guissona és una població amb un pla educatiu d'entorn amb ràtios que van dels 22 als 23 alumnes per aula. Per aquest motiu, encara hi ha "coixí" per absorbir més alumnes. En qualsevol cas, Ars ha assegurat que Educació s'està plantejant de reforçar les aules d'acollida. D'altra banda, l'alcalde ha recordat que ja la setmana passada van posar en marxa una oferta d'activitats de lleure complementàries per als infants refugiats en diferents equipaments com la biblioteca municipal i ara, una vegada escolaritzats, es "complementaran".
Guissona pot assumir "perfectament" els 143 refugiats, però Ars ha reiterat que això no podrà ser així si l'arribada continua sent constant, ja que el municipi ha esdevingut "efecte crida" i després de l'esclat de la guerra, la comunitat ucraïnesa ja ha passat ser la majoritària al poble. Per aquest motiu, Ars ha reconegut que estan "preocupats" pels dies que venen, ja que s'han fixat un topall de 200 refugiats i no en paren d'arribar. A més a més, hi ha 120 voluntaris, però que són temporals. Ara s'han començat a establir contactes amb municipis de l'entorn però també ciutats grans com Lleida per començar a planificar les futures acollides. Igualment, Ars ha explicat que alguns dels refugiats que han arribat tornaran a marxar en els propers dies perquè tenen familiars o coneguts en altres punts de l'Estat o fins i tot de l'estranger, ja que n'hi ha una que va arribar dissabte que ja els ha manifestat la seva voluntat de marxar a Bèlgica.