El règim de Nicolás Maduro ha signat l'ordre de detenció de la líder de l’oposició a Veneçuela, María Corina Machado, que s’ha produït a través d’un tribunal de Caracas i serà executada per la Direcció de Contraintel·ligència Militar (DGCIM) i la policia política, el Servei Bolivarià d'Intel·ligència Nacional (SEBIN), que, a instàncies del tribunal segon de terrorisme de l'àrea metropolitana de Caracas, hauran de complir l'ordre de detenir Machado. La magistrada Elsa Janeth Gómez Moreno, presidenta de la sala penal, i Ángel Fuenmayor, director de delictes comuns, han signat l’ordre de detenció contra María Corina Machado, després que Nicolás Maduro i Jorge Rodríguez anunciessin la seva intenció d'empresonar la líder opositora i responsabilitzar Edmundo González, candidat a les eleccions presidencials del diumenge, dels actes violents de les protestes. Segons informa Europa Press, ja són onze els morts en les protestes opositores a Veneçuela per la victòria de Maduro, en unes eleccions que l’oposició titlla de fraudulentes, segons l’ONG de drets humans Foro Penal.
L’ordre de detenció va començar a córrer per les xarxes socials i, segons el periodista veneçolà a l’exili Gregory Jaimes, la líder opositora està assabentada d’aquesta ordre de detenció i es desconeix el seu parador d'ençà que va encapçalar una manifestació a l’est de Caracas contra el frau perpetrat per Maduro. Machado va reiterar dilluns que el guanyador dels comicis presidencials va ser l’opositor al règim chavista, Edmundo González, en contra del que va anunciar el Consell Nacional Electoral (CNE), que va donar Maduro com a vencedor dels comicis amb el 51% dels vots.
Costa Rica ho confirma i ofereix asil polític
El canceller de Costa Rica va confirmar que Maduro havia signat l’ordre de detenció contra Machado i que el moviment s’havia produït després de la multitudinària manifestació a Caracas, on Machado i Edmundo González van condemnar les polítiques del govern i van exigir unes eleccions justes. Segons assegura Arnoldo André Tinoco, ministre de Relacions Exteriors i Culte de Costa Rica, en un vídeo publicat a la xarxa X (abans Twitter),"hem estat informats que hi ha ordres d'aprehensió, de captura i d'arrest en contra de María Corina Machado i Edmundo González a Veneçuela. A través meu, el Govern de la República anuncia que estem disposats a atorgar asil polític i refugi a Costa Rica tant a María Corina Machado com a Edmundo González i a qualsevol altra persona perseguida a Veneçuela, en especial aquelles que es troben refugiades a l'ambaixada argentina de Caracas".
Després de sentir l’oferiment de Costa Rica, Machado va publicar també un post a X on agraïa l’oferiment, però insistia a dir que la seva responsabilitat “és continuar la lluita al costat de la gent”.
El govern de Costa Rica va recordar que va suspendre relacions diplomàtiques amb Veneçuela, tancant la seva ambaixada, el 2020 i actualment les relacions es limiten a l’àmbit consular, gestionades des dels consolats a Panamà i Colòmbia. Després de la proclamació de Nicolás Maduro com a president reelecte diumenge passat, altres països, com l'Argentina, Xile, el Perú, Panamà, la República Dominicana i l'Uruguai, han demanat transparència i han mostrat la seva preocupació pels esdeveniments al país.