Moldàvia ha dit aquest dilluns que convocaria l'ambaixador rus per mostrar "la seva desaprovació per la decisió d'obrir col·legis electorals" a la regió separatista de Transnístria durant les eleccions presidencials russes. La setmana passada Moldàvia va restar importància als rumors creixents de tensions després que funcionaris rebels prorussos a Transnístria demanessin "protecció" a Rússia.
Les agències de notícies russes han informat que s'obriran sis col·legis electorals el 17 de març, el dia principal de la votació en les eleccions presidencials de Rússia, a Transnístria, en comparació amb els 24 que es van obrir durant les anteriors presidencials russes de 2018. Segons les autoritats locals prorusses, a Transnístria viuen 200.000 ciutadans russos. Aquest fet sí que ha inquietat Moldàvia, que ja ha avisat que convocaria l'ambaixador per tractar l'assumpte.
"Durant la reunió, el diplomàtic rus serà informat de la desaprovació cap a la decisió d'obrir col·legis electorals a la regió de Transnístria a Moldàvia", ha dit el ministeri a través del canal de Telegram. Moldàvia només permet que les eleccions s'organitzin a l'ambaixada russa a Chisinau.
A Transnístria hi ha soldats russos
El ministre d'Afers Estrangers, Mihai Popsoi, va dir a TVR Moldàvia el mes passat que celebrar eleccions a qualsevol lloc fora d'una missió diplomàtica estava prohibit i que qualsevol intent de fer-ho seria "extremadament contraproduent".
Moldàvia, una exrepública soviètica fronterera amb Ucraïna i Romania que ha sol·licitat unir-se a la UE, acusa sovint el Kremlin d'intentar avivar les tensions a Transnístria. El Kremlin té prop de 1.500 soldats estacionats permanentment a la regió i ha advertit Ucraïna i Moldàvia que no els ataquin.
Rússia celebrarà eleccions presidencials de divendres a diumenge que donaran al president Vladímir Putin un altre mandat de sis anys malgrat el tumult provocat per la campanya russa a Ucraïna.
Transnístria demana més protecció a Moscou
Líders prorussos a la regió separatista de Transnístria, a l'est de Moldàvia, van fer una crida a finals de febrer a Moscou perquè els brindi “protecció” davant del que consideren una “asfíxia” econòmica del govern moldau. Els legisladors van aprovar una resolució en un congrés extraordinari celebrat a Tiraspol, la capital del territori separatista que no és reconegut com a independent per la comunitat internacional. Però des que va iniciar la guerra de Rússia i Ucraïna fa dos anys, l'estatus de Transnístria ha estat un flanc obert, ja que és una regió adjacent amb el sud-est ucraïnès.