Onze dies després que la reina Elisabet II morís al castell de Balmoral, el Regne Unit s'ha acomiadat definitivament de qui ha estat la seva cap d'estat durant 70 anys, en el que s'entén com el final d'una era i l'obertura d'una nova etapa a la monarquia britànica, encapçala per Carles III. 2.000 persones s'han congregat a l'abadia de Westminster, allà mateix on una jove princesa Elisabet es casava amb qui es convertiria en el seu company durant 73 anys, el duc d'Edimburg, i on va ser coronada després de la mort del seu pare. Entre els convidats destaquen els caps d'Estat de 200 països, fet que converteix aquest funeral en un dels esdeveniments de la dècada i en l'epicentre del poder mundial.
🔴 Funeral de la reina Elisabet II d'Anglaterra | DIRECTE
Des de les 9 del matí, l'abadia de Westminster s'ha anat omplint dels convidats de la família reial i a partir de les 11:30 han anat arribant els seus familiars. Primers les seves netes i el seu únic net menor, el vescomte Svern, mentre que minuts després ho han fet la reina consort Camil·la, Kate Middleton i Meghan Markle, acompanyades del segon i tercera en la línia de successió al tron, els prínceps Jordi i Carlota. La imatge de les dues criatures desfilant rere el fèretre de la Reina, ha recordat a la imatge del seu pare el príncep de Gal·les i el seu tiet Enric, caminant rere el taüt de la seva mare, Lady Di. Molts britànics pensaven avui en on eren quan van enterrar a Diana de Gal·les, ja fa 25 anys.
Una reunió sense precedents
El rei Carles, els seus germans Anna, Andreu i Eduard, així com els seus fills Guillem i Enric i el seu nebot Peter Philips, han acompanyat el fèretre de la Reina des de Westminster Hall, per on han passat centenars de milers de britànics per acomiadar-se de la Reina, fins a l'Abadia. Un cop arribats al lloc de la cerimònia, les dones s'han afegit als seus marits i han caminat tots rere el fèretre d'Elisabet II, fins a l'altar de Westminster. Els fills i gendres de la Reina s'han assegut junts, just al davant del taüt de la seva mare.
Als bancs de davant de la família reial britànica s'hi han situat la resta de caps de les monarquies europees, i també els reis que han abdicat en favor dels seus fills en els últims anys. Això ha provocat una de les imatges del dia, ja que Felip i Letícia, asseguts a segona fila per darrere dels representants de Dinamarca, Suècia i els Països Baixos, han viscut el funeral al costat de Joan Carles I i Sofia de Grècia. Des del 2020, abans que l'emèrit fugís cap a Abu Dhabi, no es repetia aquesta imatge.
Carles III, emocionat durant tota la cerimònia
La cerimònia funerària ha acabat amb els assistents interpretant l'himne del Regne Unit, el rebatejat com a God Save the King, en honor de Carles III després de la mort d'Elisabet II, després de dos minuts de silenci en que fins i tot l'aeroport de Heathrow ha cancel·lat vols per evitar el soroll dels avions sobre el cel de Londres. El Rei s'ha mostrat reflexiu i emocionat durant la cerimònia, després dels seus primers dies com a monarca, en els que ha estat criticat per la seva actitud en diferents moments. Ara el país s'obre a una nova etapa, amb un rei marcat pels seus escàndols en el passat i amb un seguit d'opinions polítiques molt marcades que contrasten amb el silenci absolut de la seva mare durant 70 anys.
Després del funeral, on les gaites han tingut un paper molt especial, el fèretre serà traslladat al Castell de Windsor, que s'havia convertit en la llar d'Elisabet II d'ençà de la pandèmia i especialment des de la mort del duc d'Edimburg, amb qui serà enterrada finalment aquesta nit a la capella de Sant Jordi.