La matinada d'aquest dimarts, el controvertit projecte de llei de Rishi Sunak per deportar sol·licitants d'asil a Ruanda ha estat finalment aprovat. Després de la introducció d'una sèrie d'esmenes, la Cambra dels Lords ha votat finalment a favor del pla, que passarà a ser llei després que el rei Carles III atorgui el consentiment real. Així doncs, malgrat les crítiques d'altres partits i les denúncies d'organitzacions internacionals que apunten que és una llei que viola els drets humans dels migrants, el govern conservador no s'ha aturat.
La llei ha provocat diverses crisis dins del mateix executiu de Sunak, marcat per la seva debilitat. Tanmateix, el primer ministre britànic ha fet d'aquesta controvertida mesura una de les seves banderes i ha corregut a celebrar la seva aprovació en un comunicat: “No només és un pas endavant, sinó un canvi fonamental en l'equació global de la migració”. “Vam presentar el projecte de llei de Ruanda per dissuadir els migrants vulnerables de creuar rutes perilloses i trencar el model de negoci de les bandes criminals que els exploten”, sosté Sunak. Tanmateix, l'oposició assenyala que aquesta no és una mesura dissuasiva, sinó que persegueix els demandants legals d'asil.
Un pla considerat il·legal
L'objectiu de la legislació impulsada per l'Executiu era considerar Ruanda com un país segur, després que el Tribunal Suprem —màxima instància judicial— considerés il·legal el pla inicial. Al novembre, el Suprem va concloure que la nació africana no és segura perquè els migrants podrien ser tornats als seus països d'origen, dels quals van fugir.
El projecte neix a l'època de Boris Johnson com a primer ministre i aleshores institucions internacionals com el Tribunal Europeu de Drets Humans ja va advertir que es podria estar vulnerant el dret internacional. Tot i això, aleshores i ara es va fer cas omís, fins que la llei està a punt de fer-se una realitat a curt termini. Tant és així que Sunak va afirmar dilluns que els vols amb migrants que han creuat de manera il·legal el Canal de la Manxa —entre França i Anglaterra— començaran a enlairar-se en 10 a 12 setmanes.
Una crida desesperada a les aerolínies
Veient la imminent aprovació d'aquesta llei, un grup d'experts de l'ONU en drets humans van recordar dilluns a les companyies i autoritats aèries que “no han de facilitar” el trasllat “il·legal” a Ruanda de demandants d'asil al Regne Unit. “Les aerolínies i les autoritats reguladores de l'aviació podrien ser còmplices de la violació de drets humans protegits internacionalment i d'ordres judicials en facilitar expulsions a Ruanda”, van afirmar els experts en una un comunicat, entre ells el relator sobre els drets humans dels migrants, Gehad Madi.