Tot a punt al Regne Unit per celebrar amb tota mena de luxes els 70 anys de regnat d'Elisabet II. Els carrers de Londres ja fa setmanes que llueixen grans banderes britàniques i des d'avui dijous fins diumenge, els britànics tenen quatre dies de festa per celebrar la fita. Concerts, desfilades militars i pícnics populars commemoraran el Jubileu de platí de la que ja és la monarca més longeva del món.
Si la reina de 96 anys n'aguanta dos més al tron, es convertirà també en el regnat més llarg de la història, superant Lluís XIV com el rei que més temps ha estat en el poder, durant 72 anys. Hi ha molts dubtes, però, sobre si això serà possible, sobretot a causa de l'estat de salut de la reina. Per problemes de mobilitat que ja van fer que no pogués assistir al discurs anual d'enguany, no està confirmat que Elisabet II estigui present en tots els actes que commemoren el seu aniversari reial. Des de fa setmanes, corren a la premsa britànica rumors d'una possible regència en mans del seu fill Carles, príncep de Gal·les. Si això passa, caldrà veure com evoluciona l'estabilitat de la corona britànica, centrada principalment en la figura d'Elisabet II. La personalitat de la reina és molt estimada per gran part de la població britànica, sobretot d'Anglaterra, però diverses ombres sobre la família reial fan incert el futur de la monarquia britànica sense Elisabet II a llarg termini. Almenys, tal com s'ha conegut fins ara.
El suport dels britànics a la monarquia
Per ara, el suport a la família reial britànica és alt. Segons la darrera enquesta de YouGov, un 62% dels britànics creu que la monarquia ha de continuar en enfront d'un 22% que considera que el cap d'estat hauria de ser elegit democràticament. Fora d'Anglaterra, però, el suport republicà és més alt. A Escòcia, un 36% dels enquestats per British Future creu que amb la fi del regnat d'Elisabet II seria un bon moment per convertir-se en una república.
Tot i que les enquestes constaten un descens generalitzat del suport a la monarquia britànica en els darrers anys - una caiguda del 13% en la darrera dècada segons YouGov -, milers de persones mostraran avui la seva devoció per la reialesa als carrers d'arreu del Regne Unit. L'acte principal d'aquest dijous, que dona el tret de sortida al Jubileu de platí, serà una desfilada militar anomenada Trooping the colour que preveu aplegar 7.000 de persones al voltant del palau de Buckingham. La tradicional desfilada se celebra des del 1748 pels aniversaris oficials del cap d'estat, i Elisabet II ja n'ha commemorat uns quants d'especials al costat de la seva família des que és al tron.
Enguany, però, hi haurà grans absències quan la reina surti al balcó per saludar al final de la desfilada. A banda del seu difunt marit, Felip d'Edimburg, tampoc no hi serà el príncep Andreu, que ha estat apartat de la família després d'estar imputat per assetjament sexual en un cas relacionat amb la xarxa de tràfic sexual del productor Jeffrey Epstein. Ni tampoc hi seran el príncep Harry i la seva esposa Meghan Markle, que el 2020 van abandonar oficialment la família reial en mig d'acusacions de racisme contra la monarquia britànica. La premsa britànica tem que la seva presència si en la resta de celebracions del Jubileu pugui destapar un altre escàndol en el si de la família reial.
Crisi també a la Commonwealth
La celebració del jubileu de platí d'Elisabet II també ha tornat a posar el focus en el malestar dels territoris de la Commonwealth. La reina d'Anglaterra és la cap d'estat en 15 països d'aquesta associació, entre els quals s'inclouen Austràlia, Jamaica i Grenada.
Moltes d'aquestes excolònies de l'imperi britànic han començat a moure els fils per seguir les passes de Barbados i convertir-se en república. És el cas de Jamaica, que després de la visita del príncep Guillem d'Anglaterra i la duquessa Kate Middleton aquest mes de març va fer saber que havien començat els preparatius per fer fora la reina Elisabet II com a cap d'estat.
El passat colonial i de l'esclavitud de l'imperi britànic al Carib fan incòmode per molts la figura de la Reina. A l'altre costat de la Terra, a Austràlia, també hi ha moviments antimonàrquics, i l'elecció del nou primer ministre Anthony Albanese que ha mostrat el seu suport a aquest moviments fa pensar que l'opció republicana podria guanyar força.
70 anys de regnat que no es tornaran a veure
Tot i aquestes crisis latents que sacsegen la corona britànica, milers de persones al Regne Unit no s'estaran de celebrar durant quatre dies l'aniversari de la coronació de la reina, el 1952. D'entre els actes més esperats, destaca el concert de dissabte, quan grans noms de la música com Sir Elton John, Sir Rod Stewart o Queen actuaran davant del palau de Buckingham per commemorar la fita històrica que ben segur no es tornarà a veure, almenys en molt de temps. Si el príncep Carles agafés el relleu en el tron demà mateix, hauria d'estar al càrrec fins a complir 143 anys només per arribar a la mateixa situació en què es troba la seva mare avui.