Cop de porta. El primer ministre britànic, Boris Johnson, endureix la política migratòria: el Regne Unit deportarà a Ruanda els sol·licitants d'asil que creuin el canal de la Mànega. La mesura forma part del nou pla per combatre "la immigració il·legal" i les bandes delictives que la promouen, que també inclou el fet que la Marina britànica (Royal Navy) assumeixi el control de les aigües britàniques del canal entre França i Anglaterra per impedir que bots de refugiats puguin arribar fins a la costa del sud-est anglès. Tanmateix, l'oposició britànica i organitzacions no governamentals que ajuden els refugiats ja han criticat ferventment aquest nou pla, que té per objectiu reformar el sistema d'immigració per recuperar el control de les fronteres del Regne Unit després del Brexit.
Durant un discurs aquest dijous a la localitat de Lydd (sud-est d'Anglaterra), Johnson ha explicat que la finalitat de tot plegat és enviar "un missatge clar" a les organitzacions que es lucren amb la desesperació dels sol·licitants d'asil que busquen una "vida millor". "Però són aquestes esperances, aquests somnis, els que han estat explotats. Aquests vils traficants de persones estan abusant dels vulnerables i convertint el canal de la Mànega en un cementiri aquàtic, amb homes, dones i nens ofegant-se en bots no aptes per navegar i asfixiant-se en camions refrigerats", ha subratllat.
Sis mesos de negociació
El líder conservador ha anticipat que el pla no podrà aplicar-se a curt termini, ja que pot ser demandat davant les corts britàniques per les organitzacions que treballen amb refugiats. "La nostra compassió pot ser infinita, però la nostra capacitat per ajudar a la gent no ho és. No podem demanar-li al contribuent britànic que escrigui un xec en blanc per cobrir els costos de qualsevol que vulgui venir a viure aquí", ha dit. En aquest sentit, ha afegit que "la immigració descontrolada suposa una sobrecàrrega per les escoles locals, l'habitatge i el transport públic".
Johnson ha explicat que fa sis mesos que el seu govern fa feina amb Ruanda sobre aquest sistema d'immigració. De fet, la ministra d'Interior, Priti Patel, és aquest dijous a Kigali (la capital de Ruanda) per signar l'acord amb les autoritats ruandeses. Un cop es posi en marxa el pla, els tràmits d'asil es faran en aquest país membre de la Mancomunitat Britànica de Nacions (Commonwealth). D'aquesta manera, el Regne Unit concedirà uns 125 milions de lliures (uns 150 milions d'euros) durant un període de proves destinat a homes solters. L'any passat van ser 28,526 els sol·licitats d'asil que van creuar el canal en petits bots, 8.404 més que l'any passat. Aquest any s'espera que la xifra superi els 30.000. Amb tot, els partits de l'oposició i les oenagés han criticat el programa perquè és costós, "cruel i mesquí".