Més conseqüències del Brexit. A partir del 2 d'abril del 2025, els ciutadans de la Unió Europea que visitin el Regne Unit hauran de passar per un nou escull burocràtic: sol·licitar prèviament un permís d'entrada electrònic 'ETA' —Electronic travel authorization—, com ja tenen vigent els Estats Units, Austràlia o el Canadà. D'aquesta manera, quedarà en mans del Ministeri de l'Interior del Regne Unit decidir si permet o no l'entrada del visitant europeu.

El turista que vulgui accedir al Regne Unit haurà d'omplir un formulari amb una sèrie de preguntes similars a les quals es plantegen a l'hora de demanar un visat. De fet, en la pràctica el funcionament de l''ETA' és similar a un visat, tot i que oficialment els ciutadans de la Unió Europea no en requereixen cap per accedir al país veí mentre sigui una estada turística de menys de sis mesos. El tràmit es podrà fer de manera ràpida amb una aplicació mòbil, un procés de tan sols uns minuts, si bé el termini de resposta de les autoritats britàniques serà de quatre dies.

El govern britànic, que ara dirigeix el laborista Keir Starmer, ha precisat en un comunicat amb motiu de la pròxima entrada en vigor de la mesura que el procés de sol·licitud 'en línia' serà "simple" i ha recordat que les persones que necessiten un visat per a viure, treballar o estudiar al Regne Unit poden obtenir ja un similar en format electrònic. 

Els visitants de la Unió Europea podran sol·licitar l''ETA', que té una validesa de dos anys, a partir del 5 de març de 2025 i se'ls demanarà a la frontera des del 2 d'abril. Pel que fa als ciutadans d'uns certs països de fora de la UE, entre ells diversos llatinoamericans, podran sol·licitar per internet aquest document migratori a partir del 27 de novembre, i se'ls exigirà des del 8 de gener de l'any pròxim. El preu del tràmit serà de 10 lliures (uns 11,8 euros).

Aquests permisos electrònics, que ja exigeixen altres països anglosaxons —EUA, Canadà o Austràlia— estaran vinculats digitalment al passaport i podran usar-se per a qualsevol viatge, amb una estada màxima de sis mesos, durant aquest període de dos anys, o fins que caduqui el passaport —el que passi abans—.

D'altra banda, arran del Brexit, des de l'1 d'octubre de 2021 tots els ciutadans de la Unió Europea que vulguin visitar el Regne Unit hauran de comptar amb un passaport vigent, ja que el DNI ha deixat de ser un document vàlid per a entrar al país. Els ciutadans que desitgin entrar al Regne Unit com a turistes, poden fer-ho sense necessitat de tramitar un visat per a estades de fins a un màxim de sis mesos. Per contra, tots els ciutadans que desitgin entrar al Regne Unit per altres motius, com treballar o estudiar, sí que han de tramitar el visat pertinent amb antelació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!