El secretari nacional del Regne Unit, Sajid Javid, ha revelat que ha signat una sol·licitud per tal que Julian Assange sigui extradit als Estats Units, on s'enfrontarà a càrrecs de pirateria informàtica. Ho ha confirmat ell mateix en una entrevista a la BBC.
Javid ja ha signat l'ordre d'extradició i ha considerat que la situació de presó d'Assange és justa. "És entre reixes justament. Hi ha una sol·licitud d'extradició dels Estats Units que demà es presentarà als tribunals, però ahir vaig signar l’ordre d'extradició i la vaig certificar, i això es presentarà demà’, ha dit Javid.
The United Kingdom has signed an extradition request for WikiLeaks founder Julian Assange, who faces charges in the US under the Espionage Act. https://t.co/0niUhAjUcK
— CNN (@CNN) 13 de juny de 2019
Assange s'enfrontarà a les corts federals de l'estat de Virgínia a un total de 18 delictes d'espionatge, entre els quals el de conspiració per infiltrar-se en ordinadors governamentals i de publicació de documents altament classificats, en relació amb la filtració massiva que va organitzar el 2010.
Amb tot, la decisió final és en mans dels tribunals, que examinaran aquest divendres l'ordre emesa pels EUA. "La decisió correspon als tribunals, però hi ha una part molt important que depèn del ministeri de l'Interior, i jo vull que es faci justícia sempre, i tenim una petició d'extradició legítima, així que l'he signada", ha dit Javid.
La petició formal d'extradició es va presentar la setmana passada, poc abans que es complís el termini legal per la sol·licitud. En concret, el tractat d'extradició entre Londres i Washington estableix que qualsevol petició d'extradició ha de ser formalitzada en un termini de 60 dies.
Més causes obertes
Assange va ser arrestat a l'ambaixada equatoriana a Londes l'abril passat, on havia passat set anys sota protecció diplomàtica per evitar l'extradició. Tot i així, després d'una sèrie de desacords, Assange va ser lliurat a la policia del Regne Unit amb la cooperació del govern equatorià.
L’ONU va advertir el mes passat que Assange estaria "exposat a un risc real de violacions greus dels seus drets humans" si fos extraditat als Estats Units. Nils Melzer, el relator especial de les Nacions Unides sobre tortura, va acusar a Washington i altres governs democràtics de sobrepassar-se amb Assange i va demanar que se li donés més accés al seu equip legal.
Assange també s'enfronta a càrrecs de violació a Suècia, però aquest mes un tribunal suec es va negar a arrestar Assange en la seva absència, i va decidir que no hauria de ser extraditat a Suècia, sinó que seria qüestionat al Regne Unit sobre les acusacions de violació.