L'ambiciosa llei antitabac del dèbil govern de Rishi Sunak ha arribat al parlament britànic i li ha brindat una victòria necessària. La Cambra dels Comuns (cambra baixa) del Regne Unit ha aprovat en primera lectura la llei que prohibirà que qualsevol persona nascuda a partir del 2009 pugui comprar en tota la seva vida tabac legalment. Sunak considera aquest projecte un dels més importants del seu mandat, que ha estat aprovat avui amb comoditat gràcies al suport de la majoria dels partits de l'arc parlamentari.

La llei va ser avançada per Sunak al congrés conservador de l'octubre passat i té l'objectiu que qualsevol persona nascuda a partir de l'1 de gener del 2009 no pugui comprar tabac en tota la vida. El projecte també pretén restringir la venda de vapejadors i productes relacionats a adolescents i joves, encara que no en preveu la prohibició total. L'estratègia és anar restringint progressivament l'accés al tabac de les noves generacions, amb l'objectiu que en vagi desapareixent el consum. Ara, com que no està totalment prohibit, els joves d'aquestes edats no podran comprar tabac, però si els en dona algú que sí que en pot comprar i el consumeixen no seran sancionats.

Tot preveu que aquesta mesura acabi materialitzant-se en un futur pròxim i faria del Regne Unit el país europeu amb una política antitabac més estricta, que seguiria les passes de Nova Zelanda. L'any 2022, el parlament neozelandès va aprovar una de les lleis més estrictes amb el tabac del món. La llei prohibeix de manera progressiva la venda de tabac a partir del 2027, cosa que convertirà al país en el segon a il·legalitzar aquest producte, després de Bhutan. La norma estableix que els nascuts a partir de l'1 de gener del 2009, que fan 18 anys el 2027, no podran comprar mai tabac legalment a Nova Zelanda. 

Divisions entre els conservadors 

La iniciativa conservadora ha seduït els parlamentaris a la dreta i l'esquerra de l'espectre ideològic representat a la Cambra dels Comuns. Tanmateix, dins de les mateixes files dels conservadors hi ha hagut discrepàncies per la mesura. Un total de 383 diputats van votar a favor de la llei, davant d'únicament 67 que ho van fer en contra, la gran majoria membres del mateix Partit Conservador de Sunak. Entre els conservadors rebels hi havia figures molt destacades, com els exprimers ministres Boris Johnson i Liz Truss, o la ministra d'Empreses, Kemi Badenoch.

L'ala dura dels tories, que a més encarna l'oposició interna a Sunak, va votar en bloc contra la legislació, que Johnson mateix va qualificar de "bogeria". Per altra banda, Truss ha sostingut que aquesta llei "restringeix la llibertat" dels individus per decidir sobre ells mateixos.


 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!