El Regne Unit ha anunciat la seva intenció de retirar les dues patrulleres de la Royal Navy que va enviar a l’illa anglonormanda de Jersey un cop finalitzada la protesta d’una seixantena d’embarcacions pesqueres franceses, que es van concentrar davant el port principal de l’illa com a queixa pels suposats incompliments per part de Jersey -una Dependència de la Corona britànica amb govern autònom- dels acords pesquers als quals ha arribat la Unió Europea amb la Gran Bretanya en el context postbrexit.

Segons fonts del govern britànic citades per l’agència Efe, la decisió de retirar les unitats de l’armada s’ha pres un cop els pesquers francesos han “abandonat" els voltants del principal port de Jersei: “Atès que la situació està resolta per ara, les patrulleres de la Marina Reial es prepararan per tornar a port al Regne Unit”, ha assenyalat el portaveu, que ha recalcat que Londres roman alerta "per oferir qualsevol altre ajut necessària si Jersey ho demana".

En aquest sentit, el govern britànic defensa que l'Acord de Comerç i Cooperació que regula les relacions entre Londres i Brussel·les després del Brexit ha comportat canvis “en els acords pesquers entre el Regne Unit i la Unió Europea" i per això considera que el govern de Jersey té “dret a regular la pesca en les seves aigües sota aquest acord i nosaltres els donem suport en l'exercici d'aquests drets".

Més prop de França que d’Anglaterra

L’illa de Jersey, com les veïnes Guernsey i Alderney mantenen un estatus semiautònom amb el Regne Unit, però són molt més properes a la costa de Normandia -vint quilòmetres en el cas de Jersey- que amb el sud d’Anglaterra. Com a dada històrica, van ser l’únic territori de la corona britànica ocupada pels alemanys durant la Segona Guerra Mundial. El seu caràcter excepcional -no formen part estricta del Regne Unit ni tampoc en el seu moment de la Unió Europea- ha facilitat que es converteixi en un paradís fiscal.

Aquesta situació geogràfica fa que les flotes pesqueres normanda i bretona treballin de forma habitual en aquestes aigües i s’hagin vist afectades pels canvis en els acords, principalment davant la decisió de Jersey d'imposar limitacions a la flota francesa sobre quants dies l'any poden pescar, quines espècies poden capturar i les arts de pesca que poden utilitzar.

Tensió pesquera al canal de la Mànega

La tensió pel conflicte pesquer va començar a elevar-se el dia 4, quan França va amenaçar amb represàlies contra Jersey un cop es van establir les noves restriccions als pesadors francesos. París es queixa que només 41 vaixells, d'una llista de 344, van ser autoritzats el passat 30 d'abril a pescar fins a finals d'any.

A més, els comitès regionals de pesca de Normandia i de Bretanya subratllen que aquestes limitacions "no estan previstes" al tractat comercial del Brexit, subscrit el passat 24 de desembre i en vigor des del gener, a més que no van ser notificades amb la suficient antelació per a discutir-les.

 

Imatge principal: Vista de Saint Helier, ciutat principal de Jersey / Danrok