Suècia s'alia amb el Regne Unit mentre no decideix entrar a l'OTAN. El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha viatjat aquest dimecres a Suècia per signar l'acord de garanties en la seguretat amb la seva homòloga, Magdalena Andersson. El pacte inclou un compromís d'ajuda en cas de crisi o d'atac bèl·lic, a més d'incrementar la cooperació bilateral en àrees com la intel·ligència militar, tecnologia, compra d'armament o maniobres militars. Aquest compromís arriba en un moment en el qual el país escandinau es planteja demanar formalment l'accés a l'aliança militar atlàntica davant les incursions de Vladímir Putin al territori ucraïnès i a l'espai aeri suec.
Si Suècia és atacada
"Dependrà del que Suècia sol·liciti. Però si Suècia és atacada i ens demana suport, li donarem", ha afirmat Johnson en una roda de premsa conjunta a Harpsund, a l'oest d'Estocolm, recollida per Efe. El primer ministre britànic ha qualificat l'acord de "pedra fonamental" en el desenvolupament de les relacions bilaterals entre els dos països, i ha ressaltat que el suport a Suècia no està vinculat a la decisió que aquest país prengui sobre l'Aliança. "Ens sentim més segurs amb aquesta declaració, independentment de quina decisió prenguem", ha afirmat per la seva banda la primera ministra Andersson. El Regne Unit lidera la denominada Força Expedicionària Comuna (JEF), que inclou a Suècia, Finlàndia i set països del nord d'Europa membres de l'OTAN, entre ells Dinamarca, amb el qual va signar fa dos mesos un acord per a estrènyer la col·laboració en defensa. Suècia, Finlàndia i Dinamarca han denunciat incursions de l'exèrcit rus al seu espai aeri en les darreres setmanes.
Tensió per Rússia
"Les tensions en aquesta part del món han crescut en els últims anys pels atacs russos a Ucraïna i la seva retòrica més agressiva. Si Suècia decideix enviar una sol·licitud d'ingrés en l'OTAN, Rússia ha dit que respondrà, però el que no està clar és com ho farà. Han dit que podrien augmentar la seva presència militar a la zona", ha indicat Andersson. El primer ministre britànic continuarà avui el seu viatge a Hèlsinki, on es reunirà amb la primera ministra finlandesa, Sanna Marin, amb qui s'espera que arribi a un altre acord de seguretat similar, abans que aquest país prengui una decisió sobre el seu possible ingrés en l'OTAN. Tant Suècia com Finlàndia mantenen des de fa anys la seva condició d'aliats però no membres de l'Aliança, encara que la invasió russa d'Ucraïna ha provocat un gir en la posició de tots dos, que podria culminar amb el seu ingrés. El Partit Socialdemòcrata suec, al capdavant d'un govern en minoria en solitari, comunicarà aquest diumenge la seva postura, i tot apunta al fet que serà favorable a l'entrada en l'OTAN, en contra de la seva línia tradicional i d'una decisió del seu congrés nacional adoptada el novembre passat. En cas de confirmar-se el canvi de posició socialdemòcrata, els partidaris de l'ingrés serien clara majoria en el Parlament suec, per la qual cosa quedaria obert el camí per a enviar una sol·licitud. Mitjans suecs han especulat en els últims dies amb què una decisió sobre l'Aliança podria estar llesta abans de la visita oficial a Estocolm, el 17 i 18 de maig, del president finlandès, Sauli Niinistö.