Armes i idees. Aquesta és la fórmula de la guerra de Rússia contra Ucraïna. Les idees, en aquesta equació, són derivades de la doctrina del món rus. Així ho explica el doctor Cyril Hovorun, professor titular de l'Escola de Teologia d'Estocolm en conversa amb Euromaidan Press. Es tracta d'una ideologia que és teològica en la seva essència, ja que s'enfronta a la Santa Rússia contra Occident sense Déu. En aquest sentit, en una declaració recent, teòlegs de renom han condemnat el món rus com una heretgia, similar a les grans heretgies de l'era cristiana primitiva. El món rus estaria impulsant aquesta guerra de Rússia contra Ucraïna, arrasant les ciutats per on passa. Hovorun explica que aquesta doctrina es va desenvolupar sota els auspicis de l'Església Ortodoxa Russa, com fa funcionar la Rússia d'avui i per què hauria de ser condemnada. Però, anem a pams. 

Què és el món rus?

Русский мир o món rus fa referència a la totalitat social associada a la cultura russa, és la cultura central de Rússia i està en interacció permanent amb les diverses cultures de Rússia a través de les tradicions, la història i l'idioma. Comprèn, a més, la diàspora russa amb la seva influència en el món. 

El concepte, però, ni és nou, ni se l'ha inventat el president rus, Vladímir Putin. Un dels primers que va fer servir el concepte de món rus va ser el príncep Iziaslav I de Kíiv, al segle XI. El terme i el que inclou ha anat evolucionant, fins a ser adoptada també per l'administració russa i Putin, que va decretar l'establiment de la Fundació Russkiy Mir, patrocinada pel govern l'any 2007. Diversos observadors, tal com recullen algunes fonts que cita la mateixa Wikipedia, consideren la promoció del concepte del món rus com un element de restauració de Rússia o de la seva influència fins a les fronteres de la Unió Soviètica i l'Imperi rus. Altres, van descriure el concepte com un instrument per projectar el poder tou rus -terme usat en les relacions internacionals per descriure la capacitat d'un actor, per incidir en les accions o interessos d'altres actors, fent valdre mitjans culturals o ideològics amb els complements de mitjans diplomàtics-. A Ucraïna, la promoció del món rus s'ha relacionat estretament amb la intervenció militar russa al país. 

La relació entre el món rus i Ucraïna

"Essencialment, es pot dir que la fórmula de la guerra a Ucraïna és simple: armes i idees. El règim de Putin ha aportat armes a aquesta fórmula i em temo que l'Església ha portat idees", ha constatat Hovorun a l'entrevista concedida a l'esmentat portal. "I el component d'idees en aquesta fórmula és exactament aquesta doctrina del món rus. Per això, els teòlegs que han redactat i firmat la petició s'adonen que el nucli de l'agressió és ideològic: és una teologia distorsionada, una espècie d'híbrid de teologia i ideologia. Desafortunadament, aquest híbrid sustenta la guerra". 

En aquest sentit, Hovorun intenta matisar la idea, sovint confusa, de món rus. "Primer, aquesta idea va ser formada per l'Església, després el Kremlin va adoptar el llenguatge i les idees com a tal. L'última vegada que vam sentir aquesta doctrina va ser durant el discurs de Putin, just abans de començar la guerra, que va fer una referència clara a les idees de la doctrina del món rus". Preguntat per una breu descripció del concepte, l'expert destaca que "és una forma d'excepcionalisme o nacionalisme". "En les seves formes extremes, aquestes idees impulsen a persones com Putin i els seus seguidors. Moltes persones s'han subscrit a aquesta ideologia: creuen que la seva missió és realment divina, còsmica, que es tracta de lluitar contra el mal global, representat per països occidentals, els Estats Units o l'OTAN"

Precisament per això, Hovorun exposa que la religió és vital per entendre aquesta guerra. "És per això, que els teòlegs aborden aquesta guerra i intenten explicar-la teològicament, perquè sense aquest component, difícilment es pugui entendre completament el que està passant a Ucraïna amb la guerra". 

Una guerra contra la globalització?

Hi ha gent que recolza Rússia i el món rus perquè són crítics amb la globalització i la situació actual del món. En aquest context, Hovorun -també preguntat per aquesta qüestió durant l'entrevista- afirma que "Rússia es presenta com a líder en el procés de resistència a la globalització sobre la base de principis religiosos, però el resultat és la destrucció de tot. Mira Ucraïna. Aquesta guerra és diferent de la guerra del Golf, reproduïda en directe per la CNN. Aquesta guerra està documentada a les xarxes socials, la gent pot veure imatges de les atrocitats, de la mort i del patiment, en el moment que estan passant. Miri aquestes imatges i vegi on pot conduir aquest tipus de retòrica", recalca.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, en una videoconferència amb els guanyadors del Premi Presidencial per a joves treballadors culturals 2021 i amb els guanyadors del Premi Presidencial en el camp de la literatura i arts / Efe