Transnístria, anomenada oficialment República Moldava de Transnístria (RMP), és una entitat separatista prorussa que actua com a Estat, però que no reconeix de reconeixement internacional, ja que se la considera part de Moldàvia. Es troba dins del territori de la República de Moldàvia, entre el riu Dnièster i la frontera amb Ucraïna. Concretament, l'enclavament separatista de Transnístria es va formar a principis de la dècada de 1990 per forces de l'antic Exèrcit Roig estacionades a Moldàvia que s'oposaven a la creació d'un Estat independent de Moscou, fet que va provocar la guerra de Transnístria (1990-1992).
Per contra, la República de Moldàvia no reconeix la secessió i considera els territoris controlats per Transnístria com a part de la regió autònoma moldava de Stînga Nistrului. Certament, la invasió russa d'Ucraïna ha augmentat el temor del govern moldau a una intervenció militar russa com està passant a Ucraïna. És per això que la primera ministra Natalia Gavrilita, de la formació liberal i europeista Acció i Solidaritat, s'ha afanyat a demanar formalment l'entrada a la Unió Europea (UE).
Transnístria és considerada una entitat separatista prorrussa dins del territori de la República de Moldàvia. Ara, enmig de la invasió russa d'Ucraïna, ha demanat que es reconegui la seva independència, després que Moldàvia hagi sol·licitat formalment aquest dijous entrar a la Unió Europea. "En aquestes noves circumstàncies, incloent-hi les creades per les accions dels líders moldaus, demanem a la part moldava que iniciï un diàleg amb Transnistria per aconseguir la coexistència en bon veïnatge de dos Estats independents", es pot llegir en un comunicat publicat aquest dijous pel "Ministeri d'Exteriors" d'aquesta república no reconeguda internacionalment.
Al text, citat aquest dissabte per mitjans moldaus, les autoritats de l'autoproclamada independent Transnístria culpen el govern moldau d'haver pres una "decisió geopolítica" que alterarà les "esferes d'influència" a la regió en demanar l'ingrés a la UE. En aquest sentit, recriminen a Moldàvia no haver respectat els mecanismes de diàleg afavorits per la comunitat internacional per trobar una solució al conflicte. "La decisió de les autoritats moldaves suposa que estan disposades a transferir la sobirania de Moldàvia a institucions supranacionals a Brussel·les", indica el comunicat que han fet públic des de Transnístria.
El responsable de Seguretat i Política Exterior de la UE, Josep Borrell, va viatjar dimecres a Moldàvia, per oferir suport al seu govern europeista, i el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, hi viatjarà aquest cap de setmana per recolzar la seva "sobirania i integritat territorial".