Un dels vídeos virals de la jornada és el que ha publicat el Departament de Serveis de Bombers de Birmània a través de les xarxes socials en el que es veu com aconsegueixen rescatar amb vida a un jove que va quedar atrapat sota les runes quan es va produir el terratrèmol que el passat divendres va sacsejar la zona centre i nord de Birmània (Myanmar). El sisme ha deixat un balanç d'almenys 2.886 morts, més de 4.600 ferits i uns 400 desapareguts, segons les darreres dades de la junta militar, que ostenta el poder en el país des del cop d’estat de 2021. El jove, identificat com Naing Lin Tun, de 26 anys, va quedar atrapat en un hotel que va col·lapsar a causa del terratrèmol, que va registrar una magnitud de 7,7 en l'escala de Richter, que va sacsejar el centre nord del país i també va tenir afectacions a Tailàndia i la Xina. Gràcies a l’actuació d’un operatiu de rescat format per bombers birmans i un equip de rescatistes turc ha pogut sortir amb vida d’entre les runes. L’operatiu va requerir més de 9 hores de feina i va utilitzar càmeres per localitzar el supervivent en el pis inferior de l’edifici de sis plantes.

Lin Tun va ser tret a través d’un forat perforat entre les runes de l’edifici i posteriorment se’l va traslladar en llitera amb un sèrum intravenós, conscient però dèbil. Les imatges difoses pel Departament de Bombers mostren el seu tors cobert de pols i embolicat amb un longyi, la vestimenta tradicional birmana que s'embolica al voltant de la cintura i arriba fins als peus. En un primer moment, les autoritats van informar que l’operació continuava per tractar de rescatar a una segona persona, però posteriorment les autoritats van confirmar que aquesta segona persona atrapada al mateix hotel va morir.

 

Mobilitzats 25 equips de recerca de 13 països

El rescat de Naing Lin Tun després de cinc dies sota les runes és l’excepció d’unes tasques de rescat que han mobilitzat 25 equips de recerca de 13 països a Birmània i que treballen amb l’esperança de trobar és casos com aquest, tot i que a mesura que passen les hores les possibilitats són més remotes. La durada de la supervivència d’una persona atrapada sota les runes, segons els experts, és d’uns tres dies, sense hidratació. Si existeixen ferides greus l’esperança de vida es redueix, i també la manca de ventilació determina el risc d’asfíxia o intoxicació per CO₂. La probabilitat més gran d’un rescat exitós es dona en les primeres 24 hores, i fins a les 72 hores es considera un període crític, donat que la manca d’aigua es torna letal. El límit habitual per detenir les operacions de rescat, segons l’ONU, se situen entre els cinc i els set dies. Així i tot, s’han donat casos de supervivències de fins a 15 dies (Haití, 2010) o dos mesos (Pakistan, 2005), però requereixen condicions específiques ideals, com l’accés a l’aigua, un espai ventilat i absència de lesions greus.

Manca de medicaments i aigua potable

La portaveu de la Secretaria General de l’ONU, Stéphane Dujarric, ha fet una crida a actuar amb rapidesa “per brindar ajuda abans de la pròxima temporada de monsons, que, sens dubte, agreujarà encara més aquesta terrible crisi". La temporada de monsons a Birmània comença generalment a mitjans de maig i pot estendre’s fins a l’octubre. El Coordinador Humanitari de l'ONU a Birmània, Marcoluigi Corsi, ha fet una crida al món perquè redobli el suport a la població birmana, després que la vigília tornés d'una visita de dos dies al país, on ha presenciat la destrucció generalitzada d'infraestructures, i ha assenyalat que les necessitats més urgents són medicaments, aigua potable, higiene, aliments, refugi i medicaments. Nacions Unides i Metges sense Fronteres (MSF) van subratllar dimarts que la falta d'aigua potable amenaça d'empitjorar la situació a les zones més a prop de l'epicentre, com la ciutat de Mandalay o la de Sagaing (totes dues a uns 17 quilòmetres), amb milers de persones dormint a la intempèrie a prop de cadàvers. Les agències dependents de les Nacions Unides ha mobilitzat 80 tones mètriques addicionals de subministraments crítics des d’alguns dels seus centres, però segons afirma l'organisme internacional, això no és suficient atesa la magnitud del desastre que enfronta la població del país asiàtic, a la qual cosa se sumen les interrupcions de les comunicacions pels danys a carreteres i la presència de runes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!