Sonen les sirenes antiaèries una vegada més al centre de Kíiv. "Sonen diverses vegades al dia des del primer dia que va començar tot", explica en Dmytro. "Crec que la gent ja s'hi ha acostumat i alguns ja comencen a ignorar-les". Al principi, quan sonaven les sirenes, la majoria de la gent corria als refugis, ja fossin les estacions de metro amb una capacitat per a 100.000 persones on hi ha lavabos, aigua i medicaments o soterranis d'edificis. "Dia i nit la gent corria als refugis, jo prefereixo quedar-me a casa". En conversa amb ElNacional.cat comenta que els bombardejos no són tan intensos com a Kharkiv –on la ciutat està sent destruïda. 

Normalment, detalla, va a comprar al supermercat a la tarda. "Al matí, a primera hora és quan es formen les cues. Quan vaig anar fa tres dies a buscar menjar al supermercat, no hi havia llargues cues. Des de fa dos dies està prohibit vendre alcohol. Segurament és una decisió racional, però trobo a faltar una copa de vi a les nits". Preguntat pel que acostuma a escassejar més al supermercat, Dmytro diu que el que normalment és difícil d'aconseguir són el pa, ous, grans de fajol i carn de pollastre. "Crec que la gent que ve als matins en compra grans quantitats. No és dràstic. En principi l'endemà n'hi torna a haver".

kiev supermercado ucrania efe

Interior d'un supermercat de Kíiv / Efe

"Els russos, segons la nostra informació oficials, han perdut 6.000 soldats –en el moment de la conversa–. Ara hi ha un problema amb els cossos dels soldats russos. N'hi ha uns quants. Així que les autoritats ucraïneses han demanat ajuda a la Creu Roja per tornar els cossos a Rússia. Molts soldats estan desertant o rendint-se davant de civils", puntualitza. De fet, en algunes ciutats i carreteres s'estan canviant els senyals de trànsit per confondre els russos o, com a mínim, per oferir més resistència.

Soldat a la reserva: què vol dir?

En Dmytro viu prop del centre de Kíiv, en un apartament de nou pisos. "Crec que el perill és estar a prop d'objectius estratègics que els russos tenen intenció d'atacar. No estic segur si n'hi ha a la vora. Intento no posar-me prop de les finestres". En aquest sentit, destaca que els russos ataquen des del nord i nord-est.

Ucraïna va prohibir ja la setmana passada que els homes d'entre 18 i 60 anys sortissin del país. També li hem preguntat a en Dmytro per les seves intencions. Així, ha dit que no pensa a sortir de Kíiv i que ara per ara està en una llista de reserves secundària, que és per a la gent que no té experiència militar. "Si la guerra continua, per exemple, si Kíiv finalment està rodejada o hi ha un bloqueig de la ciutat, tothom d'aquestes edats haurà d'unir-se a l'exèrcit. En aquest moment, les unitats de defensa prefereixen persones que tinguin una mica de nocions o que hi hagin estat prèviament. Molta gent, però, no té experiència i han passat per diferents cursos i entrenament".

bombardeo torre de television efe

Bombardeig a la torre de televisió de Kíiv / Efe

"Tant de bo, les negociacions iniciades portin a un alto el foc i després al final de la guerra. Tanmateix, si la guerra persisteix, els ciutadans, igual que els ucraïnesos a tots els altres llocs, estan disposats a participar-hi", conclou.

 

Imatge principal: soldat ucraïnès a Kíiv amb una bandera del país / Efe