La cap de política exterior de la Unió Europea, Kaja Kallas, ha dit aquest divendres que amb el discurs del vicepresident dels Estats Units, JD Vance, a la conferència de seguretat de Múnic, ha semblat com si els Estats Units "busquessin brega" amb Europa. "En escoltar aquest discurs, sembla com si intenten buscar brega amb nosaltres i nosaltres no ens volem barallar amb els nostres amics", ha dit Kallas al mateix marc. La representant de la UE ha afegit que els aliats haurien de centrar-se en amenaces més grans com l'agressió de Rússia a Ucraïna. Les declaracions també han estat replicades des d'Alemanya. El portaveu del govern, Steffen Hebestreit, ha denunciat "interferència electoral", i el ministre de Defensa, Boris Pistorius, ha qualificat el discurs de Vance d'"inacceptable".
Kallas també ha fet referència a la retirada dels Estats Units d'organismes multilaterals. La funcionària europea ha explicat que el club comunitari té "moltes possibilitats en aquests temps turbulents", tot i que ha lamentat que no serà capaç d'omplir el buit que els EUA deixa a les organitzacions internacionals. "Pel que fa a les organitzacions multilaterals, crec que no podem, per descomptat, omplir el buit que deixa els Estats Units, però volem fer el que puguem en àrees que també són d'interès estratègic per a nosaltres", ha dit Kallas durant la Conferència de Seguretat de Múnic.
"Estem buscant maneres d'actuar com a actors geopolítics i d'augmentar el nostre poder geopolític", ha manifestat. En aquest sentit, la cap de la diplomàcia comunitària ha agregat que la UE "té moltes possibilitats en aquests temps turbulents" perquè és "el soci fiable que tothom mira", i ha indicat que molts països i organitzacions "estan darrere de les portes" comunitàries. "Realment crec que la UE té l'oportunitat d'estar present, de ser visible i d'enarborar la bandera europea en les relacions amb altres països, perquè som un soci fiable i predictible", ha remarcat.
L'opinió de l'ONU
Per part seva, l'alt comissionat de l'ONU per als drets humans, Volker Türk, ha alertat durant la seva intervenció que el món travessa "un canvi molt profund" que arriba al nucli de "tots els instruments de drets humans" que la societat internacional ha desenvolupat des del final de la Segona Guerra Mundial, com la carta fundacional de les Nacions Unides. "Hi ha atacs directes contra les institucions internacionals, contra el sistema penal internacional, contra els funcionaris, d'una manera que abans no havíem vist", ha dit Türk, en referència a la recent ordre executiva signada pel president nord-americà, Donald Trump, per sancionar la Cort Penal Internacional (CPI) per les seves accions contra els Estats Units i els seus aliats, com Israel. "No ens ho podem permetre, perquè si aquestes institucions, que estan destinades a ser salvaguardes, es debiliten, tot es debilita", ha advertit.