Els antiavortistes avancen en la seva causa pel retrocés dels drets humans. Un tribunal federal d'apel·lacions dels Estats Units ha restituït temporalment la restrictiva llei de l'avortament de Texas, just dos dies després que un jutge la suspengués.

La polèmica norma va entrar en vigor el passat 1 de setembre i prohibeix pràcticament qualsevol interrupció de l'embaràs a Texas. Concretament, limita l'avortament al cap de sis setmanes, que és el temps que una dona acostuma a trigar a adonar-se que està embarassada. Si bé a la pràctica no il·legalitza la interrupció, fa pràcticament impossible l'avortament.

Suspesa temporalment

La decisió de restituir la llei l'ha pres el Tribunal d'Apel·lacions del Cinquè Circuit, un dels més conservadors del país. Ha estat el fiscal general de Texas, el republicà Ken Paxton, qui ha interposat aquest divendres un recurs contra la sentència adoptada dimecres per un jutge federal de districte.

El tribunal no ha entrat a valorar la qüestió, però ha aixecat temporalment el bloqueig. Així, la llei queda restituïda fins que el litigant en el cas, el govern de Joe Biden, respongui el recurs de Paxton abans d'aquest dimarts.

Tribunal Suprem

Passi el que passi a partir d'aquí, el més probable és que el cas acabi de nou davant del Tribunal Suprem. Un tribunal que fa unes setmanes havia rebutjat estudiar la llei, tot i que va admetre que els litigants havien plantejat dubtes seriosos sobre la seva constitucionalitat.

El magistrat que va bloquejar dimecres aquesta norma, Robert Pitman, va assegurar que Texas havia "creat un mecanisme agressiu i sense precedents per privar els seus ciutadans d'un dret constitucional significatiu i ben consagrat". "La llei ha impedit il·legalment a les dones exercir el control sobre les seves vides", va afegir Pitman, que va deixar ben clar que el seu tribunal "no permetrà que aquesta ofensiva privació segueixi ni un dia més".

Manifestació feminista als carrers de Texas en resposta a la restrictiva llei de l'avortament que ha aprovat l'estat ultraconservador dels Estats Units / Europa Press

La llei de Texas permet a particulars presentar demandes civils contra qualsevol persona que ajudi a una embarassada a avortar si creuen que infringeixen la prohibició i ofereix recompenses de fins a 10.000 dòlars (gairebé 9.000 euros) a cada demandant si guanya el judici. Aquest sistema ha permès fins ara que les autoritats de Texas escapin de la responsabilitat per l'aplicació de la llei, perquè el pes de la implementació està en aquests ciutadans particulars i no en els líders conservadors que van impulsar el veto.

Va ser aquest buit legal el que va permetre que la llei entrés en vigor fa un mes amb el vistiplau del Tribunal Suprem, malgrat que contradiu expressament la decisió judicial de 1973 que va legalitzar l'avortament a tots els Estats Units, coneguda com a Roe versus Wade. Cal dir que el veto de Texas és el més restrictiu dels noranta que han entrat en vigor aquest any en tot el país, impulsats per líders conservadors en congressos estatals.

 

Imatge principal: Manifestació d'un col·lectiu feminista contra la llei de l'avortament dins de l'edifici del govern texà / Europa Press