Durant el mandat demòcrata, la CIA ha executat un programa de reclutament que posava en el punt de mira a russos dins del govern i en els serveis de seguretat. L'esclat de la guerra a Ucraïna ha impulsat aquest reclutament, que tracta de canalitzar cansament amb la gestió de Vladímir Putin dels russos en posicions claus per convertir-los en agents dobles. Ara, amb la victòria de Donald Trump, aquest programa trontolla, ja que tot apunta que en la nova Administració republicana, el Kremlin pot passar d'enemic a aliat.
La CIA havia produït un vídeo de reclutament on es feia una crida als russos per unir-se a les seves files com agents dobles. En aquests vídeos, les autoritats estatunidenques sostenien que col·laborar amb ells era un acte patriòtic contra la deriva a la qual abocava el govern de Putin el país. Ara, aquells que es van convèncer a fer el pas, es poden trobar amb un escenari geopolític molt diferent quant al gener Trump prengui possessió.
El diari britànic The Guardian, ressalta que algunes accions que ja ha pres Trump auguren aquest apropament cap a Rússia. Per exemple, el nomenament de Tulsi Gabbard, com a pròxima directora d'intel·ligència nacional. Gabbard ha mostrat la seva complicitat amb Moscou en els darrers anys, arribant a parlar de "les preocupacions legítimes de seguretat de Rússia" com a part de la causa de la guerra a Ucraïna.
I ara què?
Si bé no se sap quanta gent poden haver reclutat aquests anys, es podria esperar que el nombre no hagi estat zero, ja que any passat, el director de la CIA, William Burns, va dir que l'agència tenia una "oportunitat única en una generació" de reclutar russos a causa de la desil·lusió generalitzada amb la guerra a Ucraïna. Amb l'arribada republicana, no només el programa es pot veure tallat, sinó les identitats d'aquestes persones poden córrer risc. Sobretot tenint en compte com ha demostrat Trump ser descuidat amb els documents classificats anteriorment.
Calder Walton, historiador d'intel·ligència a la Kennedy School de Harvard, ha alertat al diari britànic: "Hi ha tota mena de salvaguardes per protegir la identitat de qualsevol actiu dins de la CIA. Però la situació amb la qual estem tractant ara significa que Trump pot demanar qualsevol informació que vulgui, és el seu dret". A més, l'expert ha afegit: "Crec que l'administració de Trump podria ser extremadament perjudicial per comprometre secrets i protegir les fonts quan es tracta de Rússia".
Comença la transició
Aquest dimarts, Trump ha signat l'acord d'enteniment que permet iniciar oficialment el procés de transició, sobre el qual va precisar que no s'utilitzaran diners dels contribuents amb aquesta finalitat. La seva futura cap de gabinet a la Casa Blanca, Susie Wiles, va indicar en un comunicat que després d'haver completat el procés de selecció del seu Executiu, Trump entra a la següent fase de la transició amb la firma del dit memoràndum, que havia patit diversos retards.