En els darrers dies, la situació de la guerra d'Ucraïna ha escalat a noves quotes de tensió i hostilitat entre les parts. Diversos factors han col·laborat a arribar a la situació que es viu ara, però n'hi ha un que ha posat urgència a les accions dels aliats d'Ucraïna: el retorn de Donald Trump a la Casa Blanca. Durant tota la seva campanya electoral, Trump no només ha presumit de la seva bona relació amb el president rus, Vladímir Putin, sinó que va assegurar que amb ell com a president el conflicte acabaria ràpidament. A això se li suma que els republicans han estat molt crítics amb el suport demòcrata a Kíiv. Ara, què Trump i els seus tornen al poder, tant els demòcrates estatunidencs com els aliats europeus d'Ucraïna s'afanyen a blindar l'ajuda econòmica i militar, tement-se que el magnat republicà vulgui entregar Kíiv al Kremlin.
🟡 Rússia llança per primer cop un míssil balístic intercontinental contra Ucraïna, segons Kíiv
Què han fet fins ara els aliats d'Ucraïna?
Per assegurar que Ucraïna no es queda a l'estacada quan els republicans tornin a la Casa Blanca, l'Administració de Joe Biden ha pres l'accelerador aprovant mesures que abans semblaven impossible. Pel que fa a l'armament, Biden ha donat llum verda a l'ús dels seus míssils ATACMS en territori rus i al subministrament de mines terrestres antipersones. Aquesta darrera decisió ha aixecat molta polseguera entre organitzacions de drets humans. Tanmateix, aquestes passes dels estatunidencs, han obert la porta a què altres països aliats d'Ucraïna es decideixin a permetre que l'exèrcit ucraïnès utilitzi els seus míssils de llarg abast en territori rus. És el cas del Regne Unit i els míssils Storm Shadow.
Per altra banda, el govern de Joe Biden vol assegurar la seguretat econòmica de Kíiv. Per això, els demòcrates es proposa perdonar més de 4.600 milions de dòlars (més de 4.361 milions d'euros) d'un préstec atorgat a Ucraïna com a ajuda econòmica. Aquesta ajuda econòmica serà molt útil per Kíiv, ja que pretenen fer una despesa rècord en armament de cara al 2025 i sense la càrrega del deute els serà més fàcil executar els seus pressupostos.
Què s'espera de la nova era Trump?
Tant els demòcrates estatunidencs com els països Europeus temen la deriva que pugui prendre el conflicte en mans de Donald Trump. Tanmateix, que es pot esperar? Trump no ha estat clar amb els seus plans pel conflicte a Ucraïna, s'ha limitat a afirmar que el finalitzarà. Per la seva proximitat amb Putin, és d'esperar que vulgui acabar amb la guerra a favor de Rússia. Els primers indicis sobre els plans republicans per Ucraïna confirmarien aquests temors.
Segons informa The Wall Street Journal citant una font propera al magnat, els republicans planegen un acord que impedeixi a Ucraïna no ingressi a l'OTAN. A canvi, Washington seguirà enviant armament Kíiv. En aquest pla hi ha dos objectius. Primer dissuadir Rússia de llançar nous atacs. Segon, i més important, "congelar" la guerra, cosa que implicaria l'ocupació russa de prop d'un 20% del territori ucraïnès. És a dir, el principal beneficiat d'aquesta estrategia seria el Kremlin.
L'entorn de Trump ha estat deixant ben clar el seu rebuig a seguir donant suport a Ucraïna. Per exemple, Elon Musk, principal donant de la campanya de Trump i futur membre del seu Gabinet, va fer burla del president ucraïnès Volodímir Zelenski a través de la seva xarxa social. Citant un tall d'un programa on Zelenski apuntava que Ucraïna és una nació sobirana i que ningú (en referència al futur govern de Trump) els podia obligar a seure a negociar, Musk va afirmar burleta: "el seu sentit de l'humor és meravellós". Amb interaccions com aquestes es pot pensar que el futur de la política estatunidenca no jugarà a favor de Kíiv.