La mobilització civil sobrepassa el règim. La cúpula política de l'Iran s'ha reunit aquest diumenge en gabinet de crisi per tractar les protestes multitudinàries arreu del país, que continuen agafant força gairebé després d'un mes de la jove kurda Mahsa Amini. Després de la trobada, i segons ha informat l'agència de notícies alemanya DPA, el president iranià, Ebrahim Raisi, el president del Parlament i el cap de l'òrgan judicial, han encoratjat la població a "preservar la unitat nacional" i lluitar contra les "conspiracions hostils" dels "enemics" de l'Estat. En aquests moments s'entén que, malgrat la dura repressió policial que ja hauria costat la vida a centenars de manifestants, entre ells una vintena de menors, el moviment social que acaba d'esclatar al país els està sobrepassant. El fet que l'Organització de Medicina Forense conclogués el divendres que Amini va morir per una malaltia prèvia i no pels cops de la policia moral ha revifat les protestes. D'acord amb les darreres informacions de la premsa local, dos canals de la televisió estatal IRIB haurien estat hackejats per Anonymous per projectar el missatge 'Aixeca't i uneix-te a nosaltres' i missatges contra el líder suprem Ali Jameneí.
‼️Irán 🇮🇷: hackean la señal de tv 📺 en directo cuando el líder Supremo se dirigía al pueblo.
— EM-electomania.es (@electo_mania) October 9, 2022
En las imágenes aparece su imagen envuelto en llamas 🔥 junto a las fotos de las jóvenes represaliadas y el texto "muerte al dictador".https://t.co/EqNRLwQxzHpic.twitter.com/7moyjrgIWE
Large day of protests throughout Iran today. Crowds in Tehran this eve chanting “Death to the Dictator”. Popular anger shows no signs of subsiding.
— Karim Sadjadpour (@ksadjadpour) October 8, 2022
pic.twitter.com/z5AWF37zim
La policia intensifica la violència
Iran ha viscut en les darreres hores una altra jornada de protestes massives, en les quals els efectius policials estarien intensificant l'ús de la violència bruta contra els manifestants. En resposta a l'alçament popular, les autoritats han tallat l'accés a l'internet mòbil. Certament, la d'aquest dissabte ha estat una de les situacions més dures en el marc de les mobilitzacions, amb enfrontaments amb els antiavalots en una dotzena de ciutats, vagues, clams per la "dona, llibertat i vida" i "mort al dictador". Moltes d'aquestes protestes estan encapçalades pels estudiants, en especial dels que formen part de la minoria kurda. Al Kurdistan iranià, els comerços locals i les universitats participen de les vagues i mostres de rebuig al règim de la República Islàmica, sobretot a la capital, Sanandaj, ciutat natal d'Amini. És aquí on la policia ha carregat amb especial duresa, i aquest dissabte hauria matat un home que circulava en cotxe d'un tret, denuncien les ONG, mentre que les autoritats locals ho atribueixen a "forces contrarevolucionàries".
Karan, Iran. Saturday. Women marching without hijab. Protests continue pic.twitter.com/pBVxJwBr5d
— Frida Ghitis (@FridaGhitis) October 8, 2022
Incredible scenes. Riot police uniting with protestors against the regime. #IranRevolution
— David Patrikarakos (@dpatrikarakos) October 9, 2022
pic.twitter.com/0NpbeoAILC
Sobrepassats
L'informe forense de l'organisme forense estatal va determinar aquest divendres que la defunció de la jove de 22 anys va ser a causa una fallida multiorgànica després d'una hipòxia (disminució d'oxigen) cerebral, i no "per cops al cap i òrgans vitals i extremitats del cos", tal com havien assegurat els metges contractats per la seva família. Enmig de tot això, el president Raisi va intentar capgirar la situació amb un discurs a la Universitat Alzahra de Teheran, exclusiva per a dones, on va afirmar que els estudiants iranians no permetran que "es compleixin els somnis de l'enemic”. Però a la seva sortida, un grup d'estudiants el van esbroncar, segons mostren les imatges que circulen per internet. “Fuig, fuig”, van cridar. La responsable de comunicació de la universitat, Faride Haghbin, va tractar de restar-li importància al malestar, tot afirmant que només unes 15 estudiants “amb la instigació d'alguns factors externs” havien cridat al president.
Irán vive una de las jornadas más duras de protestas: estudiantes abuchearon al presidente Raisí a la salida de un acto en una universidad de Teherán https://t.co/ThQa5dPfyw pic.twitter.com/iCx9h4BsLa
— Monitoreamos (@monitoreamos) October 8, 2022