La quarta nit d’incidents a França no han baixat d’intensitat, els incidents s’han escampat per tot el país, sobretot, en grans ciutats i els suburbis de les grans metròpolis, que és on la policia s’ha hagut d’esforçar més per intentar recuperar un ordre que, ara mateix, sembla que està lluny. Tot i el toc de queda que les autoritats republicanes van decretar en alguns punts de França, per intentar evitar manifestacions i trobades que poguessin acabar amb incidents, la violència s’ha apoderat de molts indrets de França, i sobretot s’han viscut escenes molt complicades a Marsella i Lió. Tot i això, els enfrontaments amb la policia, l’assalt a edificis públiques, el saqueig de botigues i l’incendi de centres comercials i vehicles ha estat un degoteig durant tota la nit, malgrat els esforços de 45.000 agents de la gendarmeria i la policia nacional francesa que han desplegat vehicles blindats i unitats d’assalt i d’intervenció com la BRI, el GIGN i el RAID. Hi ha 80 policies ferits.
Un miler de detinguts en una nova nit de violència
Segons les primeres dades provisionals facilitades pel ministre de l’Interior de França, Gérald Darmanin, s’han detingut gairebé 1.300 persones sobretot a Marsella, Lió i Montpeller. El responsable de la seguretat interior, però, seguint amb la línia del president Macron, assegura que no cal, ara per ara, decretar l’estat d’alarma a França tot i les pressions per part de l’oposició i dels sindicats de la policia, que veuen que la situació ja és crítica després de quatre nits de violència extrema. En total s'han comptabilitzat 2.500 incendis i més de 1.300 vehicles calcinats.
A la capital, a París, durant tota la nit s’han desplegat agents pel centre per evitar concentracions de persones que poguessin acabar amb incidents. Sí que s’han reportat incendis, saquejos i assalts en diversos dels barris perifèrics i a Nanterre, al nord, i on es va iniciar aquesta revolta, després de la mort del jove Nahel, per un tret de la policia, és on s’han registrat incidents més greus. Nou dels detinguts s’han fet en aquest barri i se’ls hi han intervingut còctels Molotov i garrafes amb líquid inflamable.
Marsella, el punt més calent
Marsella ha estat durant tota la nit la zona de França on els incidents han generat més preocupació a la policia. D'ençà que va marxar el sol que els esvalotadors, molt joves i molts fills de la immigració del Nord d’Àfrica, van protagonitzar escenes de saqueig i violència contra establiments, edificis públics, vehicles i directament contra la policia, amb llançaments de pirotècnia. És el punt del país on s’han fet més arrestats i la llista de desperfectes encara no s’ha pogut fer, però s’han reportat incendis de centres comercials, com un Aldi, o l’assalt a una armeria, on els violents en van emportar com a mínim set rifles. L’alcalde de la ciutat, Benoit Payan, d’esquerra, va llençar un missatge de socors a mitjanit reclamant més força policial per evitar uns incidents que qualificava d’inacceptables.
A Lió també s’han registrat greus incidents i la policia confirma que s’estan investigant, a més dels atacs violents contra els antiavalots i saquejos de botigues, també l’ús d’armes de foc llargues. En un vídeo es pot veure com un dels esvalotadors porta un rifle estil AK-47 i dispara contra una càmera de seguretat. La confirmació que les persones que estan participant en aquesta revolta que s’ha escampat per tot el país ho fan amb armes de guerra genera una preocupació extrema a les forces de seguretat, que malgrat que tenen al carrer desplegades les unitats d’assalt amb armes llargues i vehicles blindats, temen el pitjor.
Durant aquest dissabte es podrà fer recompte dels incidents que s’han registrat durant aquesta quarta nit d’incidents, però els ajuntament estan saturats i encara, alguns, no han pogut acabar de comptabilitzar els incidents de les primeres nits. Els mitjans francesos són un degoteig d’incidents, d’imatges on es veuen cases particulars d’alcaldes d’algunes ciutats, completament arrasades, o botigues buides després del saqueig dels incontrolats. En alguns punts del país també s'han assaltat comissaries i casernes policials, robant material. Segons el ministeri de l'Interior s'han atacat 31 comissaries de la policia nacional, 16 comissaries locals i 11 casernes de la gendarmeria.
El funeral de Nahel pot tornar a encendre França
Aquest esclat de violència encara no ha arribat a la seva fi. Tot i els missatges de Macron fent crides als pares dels joves revoltats per tal que es quedin a casa, avui s’espera una jornada que pot tornar a ser molt tensa. Està previst que aquest dissabte se celebri el funeral per Nahel, el jove mort per un tret de la policia quan escapava d’un control; una cerimònia que s’espera privada, però que segur que genera protestes i nous moments de tensió a tot França.
🔴 EN DIRECTE: Què està passant a França?
La revolta que va iniciar-se a Nanterre i que s’ha propagat per tot el país no compte amb líders ni cap reivindicació clara més enllà de canalitzar i catalitzar una violència d’una part de la societat que viu en aquests suburbis de les grans ciutats franceses i que, asseguren, se senten maltractats per la policia i no veuen que tinguin cap mena de futur pròsper ni que el poder republicà els tingui en compte. Per contra, el govern francès creu que la violència està vinculada als videojocs i les xarxes socials i l’extrema dreta alerta d’una possible guerra civil i reclamen més contundència per poder restablir i mantenir l’ordre republicà.