Un estudi s'ha publicat recentment a la revista New England Journal of Medicine que compara les diferències entre rics i pobres als Estats Units i a Europa. I la sorpresa és que els europeus amb menys recursos viuen més que els que tenen més recursos als EUA. La investigació, liderada per Irene Papanicolas, directora del Centre de Sostenibilitat del Sistema de Salut de l'Escola de Salut Pública, ha analitzat una mostra de 73.000 persones d'entre 50 i 85 anys, tant d'Europa com dels Estats Units. Els participants han estat seguits des del 2010 per avaluar com la riquesa influïa en la probabilitat de mortalitat. Els resultats van demostrar que, en ambdós continents, les persones amb més recursos econòmics tendien a viure més anys que les persones amb menys, tot i que la diferència era molt més marcada als Estats Units.

Les persones amb més recursos viuen més temps

Aquesta dada coincideix amb estudis anteriors que ja indicaven que les persones amb més recursos viuen més temps. No obstant això, en comparar els resultats entre continents, s'ha observat una tendència sorprenent: les taxes de mortalitat eren més elevades en tots els nivells de riquesa als Estats Units que a les regions europees incloses en l’estudi. De fet, els nord-americans més rics tenien una esperança de vida inferior a la dels europeus més benestants i, fins i tot, no superaven la dels més pobres de països com Alemanya, França o els Països Baixos.

En una nota de la seva institució, Sara Machado, investigadora de la Universitat de Brown i coautora de l'estudi, assenyala que aquests resultats haurien de ser un toc d'atenció per als Estats Units i una crida a l'acció per als responsables polítics que poden influir en la salut pública del país. “Si observem altres països, veiem que obtenen millors resultats. Això vol dir que podem aprendre d’ells i millorar”, afirma. I afegeix: “No cal gastar més diners, sinó centrar-se en els factors que estem passant per alt i que podrien oferir beneficis més grans del que imaginem”.

Segons l'estudi, el 25% de la població més rica presentava una taxa de mortalitat d'un 40% inferior a la de les persones situades en el quartil més pobre. A més, al llarg de tot el període analitzat, la mortalitat entre els participants europeus va ser aproximadament un 40% menor que la dels nord-americans. En el cas del sud d’Europa, les taxes de mortalitat van ser un 30% més baixes en comparació amb els Estats Units, mentre que a l’Europa de l’Est aquestes taxes es van situar entre un 13% i un 20% per sota de les nord-americanes. Aquests resultats aporten més informació per comprendre per què, en els últims anys, en el país més poderós del món i bressol d’alguns dels principals avenços científics i mèdics, l’esperança de vida està disminuint.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!