Roberta Metsola ha estat reelegida presidenta del Parlament Europeu durant 2 anys i mig més, en la legislatura que arrenca aquest dimarts. Metsola, que ha ocupat el càrrec en la segona meitat de l'anterior legislatura, ha estat reelegida a Estrasburg en primera volta amb el suport de 562 eurodiputats contra els 61 que ha aconseguit la seva única rival, la candidata de Podemos, Irene Montero. L'elecció de Metsola ja formava part del paquet d'alts càrrecs que van negociar les tres famílies polítiques europees que fins ara han ostentat la majoria en les institucions. L'acord entre populars, socialdemòcrates i liberals —que havia de ser ratificat pels eurodiputats en aquest ple— dividia la presidència de l'Eurocambra en dos períodes de dos anys i mig cada un, tal com ha succeït en la darrera legislatura. En les negociacions, es va decidir que la primera meitat correspondria a Metsola, mentre que la presidència passaria a mans dels socialdemòcrates en la segona.

"Un parlament fort"

Durant el seu discurs previ a la votació —de 5 minuts—, Roberta Metsola ha afirmat que "els ciutadans europeus necessiten un Parlament fort" i s'ha compromès a treballar "incansablement" per unir les persones. "Hem de reforçar les nostres operacions per poder ser l'actor polític de gran envergadura que volem ser; [...] hem de ser un parlament fort dins una Unió forta", ha reivindicat. En aquest sentit, la popular ha denunciat que és "inacceptable" que el paper dels eurodiputats "es vegi diluït" i ha defensat que els membres de la cambra estiguin "més empoderats". La maltesa ha advertit que la seva passió pel projecte europeu "no s'ha vist afectat" i ha obert la porta a "construir ponts" durant els pròxims dos anys i mig que duri la dècima legislatura. "Si una cosa hem demostrat a la Unió Europea és que els camins improbables acaben sent possibles", ha afirmat. "Hem de ser capaços de dir quan les propostes van massa lluny o quan no, quan són massa costoses o quan són impossibles de portar a la pràctica", ha afegit. 

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha mostrat el seu suport a Metsola. A través d'una publicació a les xarxes socials, Von der Leyen ha felicitat Metsola i ha afirmat que seu "lideratge i passió per Europa són més necessaris que mai". 

La qüestió catalana

Junts per Catalunya ha criticat durament durant les últimes setmanes a Roberta Metsola després de la decisió del Parlament Europeu de deixar vacant l'escó de Toni Comín justificant la decisió acatant la Junta Electoral Central espanyola (JEC). Durant la seva presidència la dirigent maltesa va traslladar a la mesa de l'Eurocambra l'ús del català als plens, a petició del govern espanyol. En la trobada que es va celebrar el setembre de 2023, la mesa va optar per esperar la posició del Consell de la Unió Europea sobre aquesta qüestió, deixant l'ús del català als plens en 'stand by'. Cal dir que la decisió no depenia exclusivament de Metsola, sinó d'una majoria de vicepresidents del parlament i, en aquest cas, l'ús del català no comptava amb els suports necessaris.

La postura de Metsola també ha estat criticada per la seva postura contrària a l'avortament o el seu viatge a Israel després dels atacs de Hamàs el 7 d'octubre de 2023. A més, durant la seva legislatura també s'ha vist obligada a fer front al cas de corrupció a l'Eurocambra batejat com Qatargate

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!