Amb l’arribada el primer dia de l’any 2025, l’espai Schengen de lliure circulació a Europa compta amb dos membres nous, Romania i Bulgària, que s’hi han incorporat després d’una dècada d’espera i de superar el vet per part del govern austríac. De matinada, els ministres de l’interior romanès, Catalin Predoiu, i búlgar, Atanas Ilkov, han celebrat l’eliminació del control fronterer al pas Giurgiu-Ruse, al pas del riu Danubi. “És un moment històric, ple de significacions polítiques, però també amb conseqüències pràctiques especials per cada un dels ciutadans romanesos, per a les empreses romaneses i búlgares, per a les empreses que operen als dos països, per als nostres països i per a Europa”, ha afirmat Predoiu.

Per la seva banda, Ilkov ha destacat la cooperació entre tots dos països per assolir aquest objectiu comú: “Vull recordar que entre Romania i Bulgària ha existit més que una confiança institucional, hem estat socis de veritat, i per això podem celebrar aquest moment”. Tots dos països van entrar a la Unió Europea el 2007, però no va ser fins al 2022 que van rebre el vistiplau de la Comissió Europea per entrar a l’espai Schengen, i encara van haver d’esperar dos anys més a causa del bloqueig d’Àustria, ja que el govern d’aquest país considerava que no hi havia prou protecció de les fronteres exteriors de la UE per frenar la immigració irregular, un escull que no s’ha pogut superar fins que després de dos anys de negociacions i una millora de les mesures de seguretat, Àustria va aixecar el vet. Per aconseguir l’aval austríac, Bulgària va haver d’invertir uns 130 milions d'euros addicionals en detectors de moviment, càmeres tèrmiques, llanxes patrulleres i vehicles totterreny per augmentar la vigilància sobre la seva frontera amb Turquia.

Així mateix, cal recordar que l’abril passat, Bulgària i Romania ja van fer un primer pas per accedir parcialment a l’espai Schengen amb la supressió dels controls fronterers pel trànsit aeri i marítim, però fins al canvi d’any s’han mantingut els controls terrestres. Amb tot, un cop eliminats els passos fronterers, els dos governs han acordat que durant els propers sis mesos es realitzaran controls aleatoris amb l’objectiu de prevenir riscos de seguretat que podrien sorgir a conseqüència de canvis en els fluxos migratoris un cop eliminats els controls permanents. En tot cas, es preveu que a partir de l’1 de juliol els passos fronterers deixin de funcionar, tot i que hi seguirà havent controls aleatoris fins a 30 quilòmetres frontera endins, tal com passarà a partir d’aquest 1 de gener entre Bulgària i Grècia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!