Aquest divendres s'ha acabat la treva i els combats s'han reprès. Israel acusa Hamàs d'haver-se saltat les condicions i Hamàs acusa Israel d'haver-ho fet. Ningú descarta que hi hagi futures treves, si bé és cert que ningú aposta que siguin pròximes, ara per ara. "És possible que hi hagi negociacions més endavant, està sota responsabilitat governamental", destaca en conversa amb ElNacional.cat el portaveu de l'exèrcit d'Israel (IDF, per les sigles en angles), Roni Kaplan. "Aquest divendres, després que Hamàs s'hagi negat a alliberar 17 dones i dos nens que encara estan segrestats i que a les 5.42 del matí llancessin coets, hem entès que Hamàs havia violat la pausa i hem tornat a les operacions per tornar a casa els nostres segrestats". 

🗣️ Khaldoun Al Massri, primer secretari de l'ambaixada de Palestina: "Si no hi ha pressió, continuarà la matança"
 

I és que l'objectiu de l'exèrcit continua sent el mateix. "Alliberar els ostatges i desmantellar Hamàs. Aquests dos objectius són paral·lels i la pausa operativa funciona per a aquests dos objectius de guerra", destaca. "Israel ha estès la pausa amb la finalitat de tornar els segrestats amb les seves famílies. També per a facilitar l'entrada d'ajuda humanitària a Gaza. Des del 21 d'octubre han entrat més de 850 camions amb ajuda humanitària amb aigua i menjar, mantes i 40 camions amb combustible i 24 amb gas per cuinar". En aquest sentit, Kaplan destaca que podrien haver interceptat unes comunicacions que Hamàs estaria robant aquest combustible. "Hamàs està fent de tot per satisfer les seves pròpies necessitats de guerra".

"Hem destruït centenars de boques de túnels"

Dins dels objectius de l'exèrcit, el portaveu destaca que s'han fet caure els principals bastions al nord de la franja de Gaza de Hamàs. "Les forces d'Israel han pres control dels principals bastions de Hamàs, hem destruït centenars de boques i túnels terroristes i hem assolit posicions de comandants de Hamàs". 

Sobre què passarà els pròxims dies és una incògnita. De moment, tal com destaca Kaplan, l'exèrcit d'Israel ha publicat una àrea de mapes de Gaza dividint el territori de la franja perquè els civils, "puguin orientar-se i saber on han d'anar, perquè vagin a llocs específics. Se'ls ho demana per a la seguretat de la població civil a Gaza perquè no estiguin en zones de perill, en deteniment de l'avantatge operatiu que puguem tenir si no avisem". 

El primer ministre, Benjamin Netanyahu, en una visita a Gaza / Efe

Preguntat sobre possibles futures treves, Kaplan ha passat la pilota a Hamàs. "Depèn d'ells. Si Hamàs allibera demà els ostatges i està disposat a entregar les armes, potser tot això s'acaba demà, depèn d'ells". En aquest sentit, assegura que fins ara "hem vist com Hamàs ha fet servir els seus civils com a escuts humans. S'ha de dir que Hamàs ha manipulat l'acord entre Qatar i Egipte, no va tornar vius els germans Kfir i Ariel, ni la seva mare Shiri. Té encara 17 dones i dos nens segrestats i els ha transferit a altres grups terroristes". 

En relació amb la informació publicada pel The New York Times, que Israel sabia des de fa un any els plans de Hamàs, Kaplan assegura no tenir informació concreta al respecte. "El que puc dir, és que la massacre va ser producte d'una errada en defensa, de les més importants que ha tingut Israel en la seva història. Serà oportunament investigada per les instàncies que es determinin. En aquests moments estem concentrats en continuar lluitant amb Hamàs per desmantellar i retornar els ostatges a les seves famílies". 

Atacar escoles i hospitals

Part de la comunitat internacional està dient que Israel podria haver violat el dret internacional en atacar hospitals i escoles. Sobre aquesta qüestió, Kaplan ressalta que "hi ha edificis d'infraestructura civil crítica que té una protecció especial en conflictes armats, però aquesta infraestructura podrien perdre aquesta protecció especial en el cas que siguin usades per una de les parts del conflicte per necessitats militars. Hamàs fa servir hospitals, escoles i mesquites, edificis residencials, de negocis i botigues. Fem el que està a les nostres mans per maximitzar el dany als terroristes i minimitzar els béns civils". D'aquesta manera, detalla que si Hamàs està fent servir aquests edificis que tenen una protecció especial amb finalitats militars, aquests edificis perdrien aquesta població. "Els que critiquen Israel estan soscavant la veritable raó per la qual es van establir aquestes lleis, que és protegir els civils durant les guerres". I ressalta contundent: "Hamàs fa servir els civils com a escuts humans".

En relació amb la xifra de morts, el Ministeri de Salut de Gaza, controlat per Hamàs, sosté que hi ha hagut més de 15.000 morts palestins des que va començar la guerra el passat 7 d'octubre. En aquest context, Kaplan assenyala que "estem prenent com a font confiable a la mateixa organització terrorista que va massacrar moltes persones a Israel". Constata també que moltes persones neutralitzades per les defenses d'Israel són terroristes vestits de civils i afegeix també que Hamàs recluta nens de 14 i 15 anys i que "són una part activa i important en aquest conflicte". 

"S'ha de dir de forma real i personal que totes i cada una de les morts de civils, siguin de Gaza o d'Israel, es lamenten en el més profund de l'ànima i aquesta és una guerra que no vam triar. Va ser declarada per Hamàs, i pot acabar en el mateix moment que Hamàs deixi les armes i torni els segrestats". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!