Per ser alt representant de la política exterior comunitària, a Josep Borrell li plouen els enemics internacionals. Exemples recents podrien ser la crisi amb Kosovo o l'oposició al règim de Nicolás Maduro a Veneçuela, i ara també Rússia. La portaveu del ministeri d'Exteriors rus, María Zakhàrova, ha acusat Borrell de "difondre informació falsa i inadequada" sobre la vacuna Sputnik V. Un joc de retrets que van començar amb el mateix representant de la UE lamentant la "desinformació del coronavirus" que Putin propagava a la seva ciutadania a través de "mitjans de comunicació controlats".
Borrell va obrir el meló de la discòrdia perquè considera que Rússia només persegueix "l'interès de vendre la seva pròpia vacuna i es burla obertament de la investigació d'Occident". Un escrit que va publicar des del seu blog personal digital i que no ha estat ben vist pel govern de Putin. Zakhàrova assegura que "a banda de propagar informació falsa, dimonitza els mitjans i els periodistes" del seu país i per tot plegat considera que "presenta símptomes clars d'infodèmia". El significat d'aquest mot es refereix a un excés d'informació sobre un tema, molta de la qual són falses notícies o rumors que dificulten que les persones trobin fonts i orientació fiables quan ho necessitin.
El joc de retrets no es queda curt, perquè el missatge que va llançar Borrell era contundent. De fet, va comparar l'estratègia del govern rus amb la d'organitzacions terroristes com Estat Islàmic, que "també han aprofitat la confusió pel coronavirus per difondre la seva pròpia propaganda". Precisament, era ell mateix qui deia que calia preocupar-se de la desinformació perquè era "una necessitat urgent". En aquest sentit, la representant del Kremlin troba del tot "inapropiat" comparar els seus esforços amb una activitat terrorista. Les tensions no s'han relaxat i demanen explicacions i una rectificació a Brussel·les que, quatre dies després de la polèmica, encara no ha arribat.
Vacunació a Rússia
Precisament, Rússia va ser el primer país a iniciar el programa de vacunacions el passat 5 de desembre. De moment, el país ha habilitat una setantena de punts on els usuaris podran rebre l'Sputnik V, com ha anomenat Rússia la seva vacuna, que és una clara referència al primer satèl·lit que va enviar a l'espai. Així doncs, si en aquella ocasió es va convertir en el primer país a assolir aquesta fita, amb aquest nom ha volgut remarcar que lidera la carrera mèdica per donar una resposta a la Covid-19.
La vacunació, que és gratuïta i voluntària, comporta un procés en el qual s'injecten dues dosis als pacients, la segona 21 dies després de la primera. En un primer moment, aquesta se subministrarà a treballadors del sector sanitari, l'educació i dels serveis socials, que s'hauran de registrar en un portal específic. Cal destacar que es vacunarà a persones d'entre 18 i 60 anys, que no pateixin cap malaltia crònica i està prohibida per a embarassades.
A més, no s'habilitarà persones que no hagin participat en els assajos clínics de qualsevol vacuna contra el coronavirus, que hagin rebut inoculacions durant els últims trenta dies o que hagin patit una infecció respiratòria durant les dues últimes setmanes.