Les conseqüències de la polèmica decisió dels Estats Units (EUA) de subministrar bombes de dispersió a Ucraïna està indignant arreu del món, inclòs el Kremlin. En el seu to bèl·lic habitual, la resposta russa ha estat en forma d'alerta. L'ambaixador rus als EUA, Anatoli Antonov, ha afirmat que amb aquesta decisió Washington "apropa la humanitat a una nova guerra mundial".
A més, Antonov ha afirmat que aquest moviment dels EUA mostra la "desesperació" dels estatunidencs davant la invasió russa. L'ambaixador rus ha assenyalat, en declaracions als mitjans de comunicació, que "les provocacions nord-americanes estan realment fora d'escala". A més, ha apuntat que els EUA "han ignorat les opinions negatives dels seus aliats sobre els perills de l'ús indiscriminat de municions de dispersió".
Rebuig internacional
Des de l'ONU, fins a diverses ONG han manifestat el seu rebuig a la decisió de l'Administració Biden. Entre les darreres a mostrar el seu desacord amb aquest enviament ha estat la ministra de Defensa, Margarita Robles, qui ha afirmat que no comparteix aquesta decisió de Washington. Després d'expressar el respecte a les decisions d'"un país sobirà", Robles ha explicat que es tracta d'una iniciativa unilateral dels Estats Units, que no es desenvolupa en el marc de l'OTAN.
En declaracions als mitjans de comunicació aquest dissabte a Madrid, Robles ha assegurat que la posició d'Espanya és clara: "no a les bombes de dispersió i sí a l'ajuda a la legítima defensa a Ucraïna, que entenem que no es fa amb aquestes bombes".
Per la seva banda, el mateix Biden va reconèixer aquest divendres en una entrevista a CNN que la decisió va ser "difícil" però necessària, ja que "els ucraïnesos s'estan quedant sense munició". L'enviament de bombes de dispersió a Ucraïna per part dels EUA va ser rebut amb rebuig del bàndol demòcrata i afalacs del republicà, per als quals manar armament és la manera més ràpida de derrotar Rússia. Una reacció que no deixa en un bon lloc a l'Administració de Biden respecte al seu partit.
Per què són tan perilloses les bombes de dispersió?
Aquests projectils són àmpliament criticats per la seva violència i crueltat. Què fa que una bomba sigui especialment cruel? Es tracta de bombes que es llencen des de l'aire o des de terra i en la seva trajectòria es divideixen en diverses submunicions. És a dir, una bomba que es fragmenta en bombes més petites. Si la capacitat de multiplicar-se ja és un perill evident, s'hi ha d'afegir el fet que en dividir-se no es controla la direcció de les petites. Són bombes que es ramifiquen indiscriminadament, per això es consideren tan cruels.