La dependència energètica d'Europa de Rússia és ara una de les millors cartes de Vladímir Putin per respondre a les sancions. Aquest dimarts el Kremlin ha afirmat que té tot el dret a prendre mesures si s'imposen sancions a les seves exportacions energètiques. Mesures tan dures com establir l'embargament del gas que arriba a Europa a través del gasoducte Nord Stream 1. "Avui dia, Europa consumeix al voltant de 500.000 milions de metres cúbics de gas a l'any, i el 40% d'aquest prové de Rússia. Durant dècades, Rússia ha estat un soci fiable, passi el que passi. I fins i tot ara, Gazprom compleix plenament amb els seus compromisos contractuals, les seves obligacions de lliurar gas a Europa", ha afirmat el viceprimer ministre Alexander Novak, qui ha obert la porta al final d'aquesta bona relació en resposta a les accions internacionals contra la invasió d'Ucraïna.
Les declaracions de Novak arriben després que la Unió Europea (UE) avancés que aquest dimarts es presentarà una nova proposta per reduir la dependència de les energies russes. La Comissió Europea adoptarà mesures per reduir la dependència del gas rus tan ràpid com sigui possible, diversificant el subministrament a través dels gasoductes que connecten Europa amb altres proveïdors així com a través de vaixells metaners. Els països europeus, a títol individual, també han pres mesures per deixar de consumir gas rus, com és el cas d'Alemanya, que després de l'inici de la guerra va suspendre la certificació del projecte del gasoducte Nord Stream 2.
No només les accions de la UE han encès les amenaces russes. Els Estats Units (EUA) han començat la cerca de suport internacional per prohibir la importació de petroli rus, com una sanció més per la invasió a Ucraïna. A la Casa Blanca ja s'han posat en contacte amb dirigents europeus i han assegurat que el resultat ha estat bo: "Van afirmar la seva determinació per continuar elevant els costos per a Rússia per la seva invasió injustificada i sense provocació a Ucraïna", han afirmat fonts del govern americà.
Tancar Nord Stream 1
Les exportacions energètiques russes tenen una gran importància en l'economia russa, la mateixa que als països on exporta, per això qui decideix tancar l'aixeta primer és cabdal. Europa ha reconegut que deixar enrere la dependència portarà temps, de manera que si Rússia deixa de subministrar gas abans com a represàlia per les sancions sobre el seu petroli o gas, la UE es pot trobar en una situació complicada.
"Malauradament, avui veiem els polítics europeus fer una declaració sobre qüestions energètiques, instant a desfer-se del petroli i el gas russos. Un cop més, els funcionaris europeus estan tractant de culpar Rússia dels seus problemes i els errors de la seva pròpia política energètica dels darrers anys", ha assegurat Novak i ha afegit: "Entenem que, amb les acusacions infundades contra Rússia respecte a la crisi energètica d'Europa i la prohibició de Nord Stream 2, tenim tot el dret a prendre represàlies i imposar un embargament sobre el gas bombat a través de Nord Stream 1, que avui està ple al cent per cent".