Rússia respon al topall de 60 dòlars per barril fixat per la Unió Europea aquest divendres com a represàlia per la guerra a Ucraïna. Ho ha fet de la manera més dràstica: anunciar que pensa tallar el subministrament de petroli rus a Europa abans d'acabar l'any. El missatger ha estat l'ambaixador rus a Viena, Mikhaïl Uliànov, a través del seu perfil oficial a Twitter: "A partir d'enguany Europa viurà sense petroli rus. Moscou ja ha deixat clar que NO subministrarà petroli als països que donin suport a la limitació de preus contra el mercat", ha assegurat el diplomàtic rus. Ha conclòs el seu breu missatge a les xarxes socials amb una predicció: "Molt aviat la UE culparà Rússia per fer servir el petroli com una arma", ha augurat.
Starting from this year #Europe will live w/o Russian oil. #Moscow has already made it clear that it will NOT supply #oil to those countries who support anti-market price cap. Very soon the #EU will blame #Russia for using oil as a weapon.
— Mikhail Ulyanov (@Amb_Ulyanov) December 3, 2022
Rússia amenaça de tallar el subministrament de petroli a Europa
Cap mesura econòmica contra el règim de Vladímir Putin sense resposta. Després de l'anunci del topall al preu del cru rus per part del club comunitari, que a més, a partir de dilluns aplicarà un embargament total al cru que importa Rússia, excepte el que compra Hongria per l’oleoducte, Rússia ha avançat, a través d'un dels seus ambaixadors al Vell Continent, les amenaces d'aturar el subministrament del tot. Els estats membres van acordar aquest divendres fixar un topall al preu del petroli rus de 60 dòlars per barril, com a part de les sancions imposades a Moscou com a represàlia per llançar la invasió contra Ucraïna. Per la seva banda, Moscou ja havia advertit que deixaria de vendre el seu "or negre" a aquells països que apliquin un topall a la cotització del barril, en considerar que aquesta intervenció atempta contra les regles del mercat lliure.
El G7 i Austràlia se sumen al topall
Amb tot, la mesura, a la qual s'han adherit les potències del G7 i Austràlia, no afectaria directament el territori comunitari perquè coincideix amb l'entrada en vigor, el pròxim dilluns, d'un embargament al cru que importa desde Rússia, excepte el que compra Hongria per oleoducte. No obstant això, prohibeix a les navilieres europees transportar el petroli rus a tercers països si es ven a un preu superior del fixat, i el mateix s'aplicarà a les companyies d'assegurances contractades per als que transporten cru rus. L'acord polític de la UE garanteix que si el preu de mercat baixa de 60 dòlars el barril, el topall s'actualitzarà perquè se situï almenys un 5% per sota del qual tingui al mercat.