Rússia vol conquerir l'espai. O com a mínim intentar-ho. Per ara, però, ha vetat una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU que demanava a totes les nacions que impedissin una perillosa cursa d'armes nuclears a l'espai exterior, descrivint-la com un "espectacle brut". La resolució, patrocinada pels Estats Units i el Japó, hauria fet una crida a tots els països a no desenvolupar ni armes nuclears ni altres armes de destrucció massiva a l'espai, ja que estan prohibides per un tractat internacional del 1967. "El veto d'avui planteja la pregunta. Per què? Per què, si vostè segueix les regles, no donaria suport a una resolució que les reafirmi? Què podrien estar ocultant?", ha dit l'ambaixadora dels Estats Units davant l'ONU, Linda Thomas-Greenfield, després de la votació.
Thomas-Greenfield ha fet els comentaris després de dir que el president rus, Vladímir Putin, ja havia declarat que Moscou no tenia intenció de desplegar armes nuclears a l'espai. L'ambaixador de Rússia davant l'ONU, Vassily Nebenzia, ha desestimat la resolució qualificant-la d'“absolutament absurda i polititzada” i ha dit que no anava prou lluny en la prohibició de tota mena d'armes a l'espai.
Rússia s'hi oposa i la Xina s'hi absté
La votació al Consell de Seguretat de 15 membres ha estat de 13 a favor, Rússia s'ha oposat i la Xina s'ha abstingut. Rússia i la Xina han proposat una esmena que anomenaria tots els països, especialment aquells amb grans capacitats espacials, “a impedir per sempre la col·locació d'armes a l'espai ultraterrestre i l'amenaça de l'ús de la força als espais ultraterrestres”.
Però els Estats Units s'hi han oposat i després de la votació Nebenzia, ha dit: “Volem una prohibició de la col·locació d'armes de qualsevol tipus a l'espai exterior, no només armes de destrucció massiva. Però no ho vols. I deixa'm fer-te aquesta mateixa pregunta. Per què?". Ha dit que moltes de les accions dels Estats Units i el Japó queden clares "si recordem que els Estats Units i els seus aliats van anunciar fa algun temps plans per col·locar armes... a l'espai exterior".
L'ambaixador dels Estats Units ha dit abans de la votació que el món tot just està començant a comprendre "les ramificacions catastròfiques d'una explosió nuclear a l'espai". Podria destruir “milers de satèl·lits operats per països i empreses de tot el món i acabar amb els serveis vitals de comunicacions, científics, meteorològics, agrícoles, comercials i de seguretat nacional dels quals tots depenem”, ha afirmat.
Rússia podria tenir capacitat nuclear per enviar a l'espai
Thomas-Greenfield ha anunciat la resolució entre els Estats Units i el Japó al març, després que la Casa Blanca confirmés que Rússia havia obtingut una "preocupant" capacitat d'armament antisatèl·lit, tot i que no es creu que estigui operativa encara. Els governs han vist cada vegada més els satèl·lits a l'òrbita de la Terra com a actius crucials que permeten una varietat de capacitats militars a la Terra, i les comunicacions espacials i els drons connectats a satèl·lits a la guerra d'Ucraïna serveixen com a exemples recents de l'enorme paper de l'espai en la guerra moderna.
Putin va dir a principis d'aquest any que Rússia estava en contra del desplegament d'armes nuclears a l'espai. "La nostra posició és clara i transparent: sempre hi hem estat categòricament en contra i ara estem en contra del desplegament d'armes nuclears a l'espai", ha afirmat.