Rússia dona per fet que Ucraïna renunciarà a formar part de l'OTAN. Això és el que es desprèn de les declaracions del negociador en cap de la delegació russa en les converses amb Kíiv, Vladímir Medinski. A parer seu, les dues parts "han acostat al màxim possible" la seva postura sobre l'estatus neutral d'Ucraïna respecte a l'OTAN. El principal obstacle per als russos a l'hora d'acordar la pau, és la "desmilitarització" del país, una altra condició fixada per Rússia a banda de la neutralitat. En aquest sentit, el representant rus creu que Moscou i Kíiv encara es troben a "mig camí" d'entendre's. D'altra banda, Medinski ha contestat al líder ucraïnès que la reunió entre els dos presidents, Vladímir Putin i Volodímir Zelenski, només es produirà un cop el Kremlin doni el vistiplau a un acord.
Renunciar a l'OTAN
A mesura que s'allarga la guerra, s'intensifica la desesperació de la població civil ucraïnesa i de les tropes russes. D'aquesta situació ha nascut el primer esborrany per a un tractat de pau entre els dos països, encara que els bombardejos russos no han cessat. Aquest divendres, el representant en cap de la delegació russa en les converses per videotrucada que s'estan produint amb Kíiv ha celebrat que Zelenski hagi fet un pas enrere respecte a l'adhesió a l'Aliança, i sembla que en aquest sentit les parts hi estan d'acord. "L'assumpte d'un estatus neutral i la no adhesió d'Ucraïna a l'OTAN és un dels punts claus de les negociacions, i és sobre el qual les parts han acostat les seves postures al màxim possible", ha indicat Medinski als mitjans russos, segons recull l'agència TASS i Efe. Així i tot, les parts encara no coincideixen amb l'exigència de Rússia de desmilitaritzar i "desnazificar" Ucraïna. "En aquesta part estem a mig camí", ha reconegut. Medinski ha afegit, no obstant això, que existeixen "matisos" relacionats amb les garanties de seguretat que exigeix Ucraïna. Es tracta de qüestions relacionades "amb les garanties de seguretat que rep Ucraïna, a més de les existents, en cas que renunciï a unir-se a l'Aliança" Atlàntica.
La garantia de Turquia
El ministre ucraïnès d'Exteriors, Dmitro Kuleba, va dir ahir dijous, en la seva reunió amb el seu homòleg turc, Mevlut Cavusoglu, que vol que Turquia sigui un dels països que actuïn de garants d'un futur pacte, al costat d'Alemanya i els cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU (els EUA, França, el Regne Unit, la Xina i Rússia). Per la seva part, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va parlar ahir dijous, amb Vladímir Putin, a qui va convidar al seu país per a reunir-se en persona amb el mandatari ucraïnès amb l'objectiu d'aconseguir un alto el foc. A banda de les condicions esmentades, Moscou exigeix el reconeixement del Donbass i de la península de Crimea -annexionada per Rússia en 2014- com a part del territori rus, un aspecte de moment inacceptable per a Kíiv. El passat dia 15, Zelenski va reconèixer obertament que el seu país no entrarà a l'OTAN, malgrat que Ucraïna ha consagrat la via euroatlàntica en la Constitució i ha insistit en múltiples ocasions davant els aliats accelerar el procés d'adhesió.