Més perills i alarmes. La situació a Kosovo pot provocar una escalada "explosiva" al centre d'Europa a causa de la decisió de Pristina d'imposar alcaldes elegits en uns comicis boicotejats a diverses localitats de majoria sèrbia, ha alertat aquest dilluns el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov.
"Està gestant-se una gran explosió al centre d'Europa", ha afirmat el cap de la diplomàcia russa a Nairobi, capital de Kenya, durant una sorprenent visita de treball de camí a una reunió de titulars d'Exteriors del Fòrum BRICS a Sud-àfrica, segons recull Efe.
"Situació alarmant" a Kosovo
Lavrov ha cridat l'atenció sobre les decisions preses pel president serbi, Aleksandar Vucic, de posar en estat d'alerta les Forces Armades i concentrar-les al costat de la frontera amb Kosovo, i ha afirmat que compten amb el suport tant del poble serbi com dels serbis que viuen al nord de Kosovo.
El ministre rus ha afirmat que es tracta d'"una situació alarmant" i ha acusat Occident de buscar "la submissió total de tots aquells que expressen d'alguna manera la seva opinió pròpia".
Quan ha escalat la situació a Kosovo i per què?
La situació a Kosovo es va agreujar la setmana passada a causa dels disturbis sorgits a tres municipis del nord del país, quan manifestants serbis van intentar impedir l'accés als ajuntaments als alcaldes albanokosovars elegits a l'abril.
Els serbis del nord de Kosovo no reconeixen l'autoritat dels nous alcaldes, elegits a les passades eleccions, en què la participació va ser de gairebé el 3% a causa del boicot dels polítics serbokosovars.
Les eleccions van ser organitzades per Pristina després que els representants dels serbokosovars es retiressin el novembre passat de les institucions de Kosovo per denunciar la discriminació que, asseguren, pateixen per part del govern central.
Sèrbia no reconeix la independència de Kosovo
Kosovo, antiga província sèrbia poblada per una gran majoria d'albanesos, va proclamar el 2008 la seva independència, que Sèrbia no reconeix.
Tots dos països negocien la normalització de les seves relacions sobre un nou pla de la Unió Europea, recolzat pels Estats Units, en un procés interromput sovint per l'esclat de tensions.