El representant permanent de Rússia davant les organitzacions internacionals a Viena, Mikhail Ulyanov, creu que els moviments totalitaris estan generant impuls a Occident. Així ho ha exposat a Twitter. "En proclamar la llibertat d'expressió, la UE imposa sancions als mitjans russos que no segueixen les narratives occidentals. Té la UE por als punts de vista alternatius?", ha dit a través de les xarxes. "Definitivament tenen por. Per això qualifiquen a tots els dissidents com persones que difonen 'desinformació'. Les tendències totalitàries estan guanyant força a Occident", ha exposat Ulyanov en resposta a un tuit de la Missió Permanent de la Federació Russa.
На Западе набирают обороты тоталитарные движения, считает постоянный представитель России при международных организациях в Вене Михаил Ульянов:https://t.co/VeP3ubpC9A pic.twitter.com/uIuxjLPIP1
— ТАСС (@tass_agency) November 3, 2022
"Desatanitzar" Ucraïna
Una campanya que casa molt bé amb el fet que el Kremlin vulgui "desatanitzar" Ucraïna. El Consell de Seguretat de Rússia ha declarat la necessitat de "desatanitzar" Ucraïna. El secretari de l'organització, Alexei Pavlov, ha dit que la pròxima etapa de la guerra hauria de ser precisament aquesta. "Crec que amb la continuació de l'operació militar especial' s'està tornant cada vegada més urgent desatanitzar Ucraïna o, com va dir encertadament el cap de la República de Txetxènia, Ramzan Kadyrov, la seva 'desatanització completa'", ha exposat Pavlov i recull el portal Censor.net. El funcionari rus ha afirmat que a Ucraïna "hi ha centenars de sectes, esmolades per a un propòsit específic i ramat". Pavlov està especialment preocupat per l'"Església de Satanàs", que suposadament "s'ha estès per Ucraïna" i "és una de les religions registrades oficialment als Estats Units".
Pavlov veu les manifestacions del “satanisme” en "crides a matar russos" i fins i tot "causar danys". Segons el sotssecretari del Consell de Seguretat de Rússia, totes aquestes “manifestacions” són benvingudes en l'àmbit estatal. Pavlov hauria parlat també de la Revolució de la Dignitat de 2013-2014, després de tot això els ucraïnesos suposadament van començar a abandonar les "tradicions i valors centenaris" del cristianisme, l'islam i el judaisme, un poderós impuls per al desenvolupament del sectarisme a Ucraïna.
Propaganda russa
"Occident és l'enemic. Per als russos és una manera de donar-los a entendre l'envergadura del conflicte. Al principi, l'objectiu de la guerra era desnazificar el país. Això eren eslògans per a una guerra curta. Però, la guerra s'ha fet més llarga del previst i, per tant, la propaganda canvia", detalla Miguel Vázquez Liñan, expert en propaganda russa i Coordinador al Grup d'investigació en Memòria Històrica i Comunicació i professor de la Universitat de Sevilla, en una conversa amb ElNacional.cat. "Per encarar la situació actual, cal motivació. Agafa un dels temes de la guerra de civilitzacions i valores als que s'enfronten. Guerra entre Occident i el món rus, que representa els valors europeus i tradicionals que només es conserven a Rússia –fet que explicaria també la campanya contra el col·lectiu LGTBI+–". Supervivència, doncs, d'una civilització del món rus. "Això ja no és per desnazificar Ucraïna. Estan començant a aparèixer eslògans de la Segona Guerra Mundial, demanant esforços de productivitat. 'Tot per al front, tot per a la victòria'. Té el país al servei de la guerra, per la supervivència de Rússia. I en aquest context, les armes nuclears encaixen".
L'investigador posa de manifest que l'ús de la propaganda dependrà de com li vagi la guerra a Putin, i com afectarà el fred i l'hivern al transcurs de la guerra. El que està clar, però, és que en una guerra llarga la prioritat és mantenir la moral de l'exèrcit i la de la població ben alta. En aquest sentit, creu que en algun moment els russos notaran les pujades de preu i les xifres reals de morts de la guerra veuran la llum.