Més incerteses sobre la planta nuclear de Zaporíjia, centre dels bombardejos dels últims dies. Ja fa 190 dies que va començar la invasió russa d'Ucraïna. Ara, els esforços se centren, en part, a la central nuclear més gran d'Europa, controlada pels russos des del mes de març. Cada dia hi ha especulacions sobre possibles fugues de radiació pels constants bombardejos a la planta. L'autoria? Tant Rússia com Ucraïna s'acusen mútuament de ser-ne els causants.
Aquest dimecres, l'equip de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) ja havia deixat Kíiv per dirigir-se a la central nuclear de Zaporíjia. Però, de camí, problemes inesperats per a l'equip d'experts. Alguns científics consultats, però, consideren que els perills d'un accident nuclear no serien comparables als de Txernòbil ni Fukushima. Malgrat tot, els bombardejos no s'aturen i la situació al voltant de la planta és complicada i perillosa.
Ucraïna ha acusat Rússia de bombardejar deliberadament les carreteres perquè els inspectors de l'OIEA no puguin entrar a la planta de Zaporíjia i avaluar-ne els danys. Un assessor presidencial també ha validat aquesta teoria i ha destacat l'interès del Kremlin perquè els investigadors passin pels territoris ocupats. Per altra banda, l'administració prorussa d'Energodar ha denunciat aquest dimarts un nou atac ucraïnès contra la planta.
Incertesa sobre la visita de l'equip de l'ONU a la central nuclear
Els inspectors han arribat aquest dimecres a Zaporíjia, ciutat controlada per Ucraïna. Però no se sap del cert quan podran accedir a l'interior de la central. Segons els informes, la missió en territori controlat per Rússia, que té representants de països considerats neutrals per ambdues parts, duraria quatre dies. Ara bé, les autoritats de l'OIEA han dit ara que només tindran accés un dia, no quatre. També han dit que s'espera que la missió s'uneixi a la fila de civils que creuen d'un costat a l'altre entre el territori controlat per Rússia i Ucraïna. Si això passa, podria endarrerir o interrompre la visita.
Aquests possibles obstacles se sumen als problemes de seguretat. Ucraïna i Rússia han donat les garanties de seguretat perquè la missió viatgi a la planta i les àrees veïnes, ha exposat Rafael Grossi, cap de l'agència, abans de partir de Kíiv. Però a la pràctica, la seguretat garantida genera dubtes.
La planta nuclear i els pobles dels voltants encara són objecte de bombardejos. La setmana passada, els combats dins i al voltant de la planta nuclear més gran d'Europa van fer malbé subministraments d'electricitat vitals, cosa que va generar preocupació mundial. En aquest context, Grossi va descriure la missió com a "molt complexa". "Anem a una zona de guerra", ha exposat. “Anem al territori ocupat. I això requereix garanties explícites no només dels russos, sinó també de la República d'Ucraïna”.