ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Rússia sembla determinada a complir totes i cada una de les seves amenaces. L'última ha estat bloquejar Instagram al país, atenent la demandes de la Fiscalia General. Segons denuncien, aquesta xarxa social, una de les més utilitzades al món i que aquests dies s'ha convertit en una marea de solidaritat amb el poble ucraïnès després de la invasió, no eliminarà les crides a la violència contra els russos, entre ells els militars. "D'acord amb la demanda de l'Oficina del Fiscal General de Rússia, l'accés a la xarxa social Instagram, propietat de Meta, es restringirà al territori de la Federació Russa. S'estan difonent materials informatius que contenen crides a la violència contra els ciutadans de la Federació Russa, inclosos els militars, a la xarxa social Instagram", ha anunciat en les últimes hores el regulador rus de les telecomunicacions Roskomnadzor.
Concretament, l'entitat es refereix al comunicat d'Andy Stone, portaveu de la companyia Meta, en el que ahir va apuntar que "s'ha aixecat la prohibició a les seves xarxes socials perquè els ciutadans de diversos països publiquin informació que contingui cridades a la violència contra els ciutadans de la Federació Russa, inclosos els soldats i militars." Meta, l'empresa propietària de Facebook i Instagram, va anunciar així que de forma temporal per la guerra a Ucraïna, permet als usuaris saltar-se les seves normes d'ús i publicar missatges d'odi que normalment estarien prohibits com "mort a l'invasor rus". En un altre context, tots aquests missatges estarien prohibits a les plataformes de Meta per atemptar contra les normes comunitàries. Unes normes que suposadament prohibeixen qualsevol crida a la violència o missatge d'odi.
Amenaces creïbles
Així, aquestes excepcions es permeten amb caràcter temporal per la invasió russa sempre que no incloguin amenaces de mort "creïbles" contra civils russos. Així i tot, l'empresa dona via lliure a les crides a la mort del president rus, Vladímir Putin, i del seu homòleg bielorús, Alexander Lukashenko, emesos des d'Ucraïna, Polònia i la mateixa Rússia. Aquesta decisió de Meta ha aixecat molta polèmica. L'Alt Comissariat per als Drets Humans ja ha mostrat la seva preocupació.
La pressió del Kremlin contra Meta no es redueix al bloqueig: la Fiscalia General de Rússia també ha presentat una moció per qualificar la companyia de Mark Zuckerberg com una organització extremista. Això suposaria la prohibició total de les seves operacions al país, la qual cosa es traduiria en el bloqueig a unes de les xarxes socials més utilitzades pels ciutadans russos. Instagram és la tercera més popular, sent utilitzada pel 59% dels usuaris. Amb tot, WhatsApp, el sistema més popular a Rússia de missatgeria instantània, s'escaparia d'aquest bloqueig, ja que se la considera una eina de comunicació, no d'informació.
Els precedents
Ara ha arribat el torn d'Instagram, però a començaments de mes el govern de Putin ja va bloquejar l'accés a Facebook com a resposta a la "censura" de comptes de mitjans de comunicació russos per l'ofensiva a Ucraïna. A finals de febrer, el regulador rus Roskomnadzor ja va restringir parcialment l'accés a aquesta xarxa social. L'endemà a la invasió, aquest òrgan va detallar que prenia aquesta mesura després que la tecnològica nord-americana restringís els comptes oficials de quatre mitjans russos: el canal de televisió militar Zvezda, l'agència oficial RIA Nóvosti, el portal Lenta i el diari Gazeta.ru. Altres xarxes socials com Twitter també han restringit mitjans russos, com per exemple RT. Aquell mateix dia, el Parlament rus va aprovar multes i penes de presó encara més dures per a aquells mitjans i periodistes que publiquin informació "falsa" sobre les accions de les Forces Armades.