El replantejament de l'estratègia militar per part de Rússia, que ara també s'ha reflectit en el gir de la narrativa del Kremlin sobre la invasió d'Ucraïna, ha derivat en una situació de 'punt mort' en el teatre d'operacions i l'aposta per la guerra de desgast. Malgrat l'èxit de la resistència ucraïnesa davant els atacs de l'exèrcit invasor, aquesta fase de la guerra significa que tots dos bàndols es podrien quedar relativament aturats en les posicions actuals durant molt de temps, sense fer gaires avenços, mentre l'artilleria russa es va cobrant vides entre la població civil i converteix les ciutats del país en runes. Si bé els russos no han assolit objectius significatius en les darreres jornades, sembla que estarien concentrant els esforços a defensar les seves posicions a les afores de Kíiv, i a preparar-se per una guerra llarga. Com s'ha arribat fins aquí en només trenta dies? Segons el Financial Times, no hem de deixar-nos emportar pels suposats èxits dels dos bàndols publicitats a les xarxes socials: "A Ucraïna s'estan lliurant dues guerres en paral·lel: la real i la virtual. A vegades coincideixen, però, cada vegada més, no", adverteixen.
'Stalemate'
Un mes després de l'esclat del conflicte bèl·lic, "cap de les parts té la paella pel mànec en el que s'està convertint en una guerra estàtica de desgast", o, com diuen els anglosaxons, l'estat de 'stalemate' o punt mort. Pel que fa a l'exèrcit invasor, podem identificar l'arrel dels errors que s'han anat desencadenant sobre el terreny ucraïnès, i és que tot indica que la logística russa ha fallat molt greument, deixant les tropes sense subministraments ni provisions, i amb una moral cada cop més baixa, indica el mitjà citat. En el marc d'una mobilització tan gran per part de Rússia, les línies de subministrament són crucials, i la logística ha de poder suportar un complex militar tan vast i pesat. Per conseqüència, qualsevol interferència pot paralitzar les operacions per complet. "Durant diversos dies no han fet avanços notables. Cada vegada més el Kremlin recorre a l'ús de la força indiscriminada —míssils, coets i artilleria disparats des de llargues distàncies— per anivellar les ciutats ucraïneses", assenyala el diari.
Contraofensives
Pel que fa a l'exèrcit ucraïnès, si bé el Financial Times no dubta de la fortalesa de la resistència en el país, adverteixen els lectors que les notícies sobre suposades contraofensives i recaptures de les ciutats són difícils de verificar: "L'abast dels guanys territorials ucraïnesos a l'oest de Kíiv és més difícil d'avaluar i, en alguns casos, les informacions del govern són contradites per funcionaris locals". Una de les principals debilitats dels ucraïnesos en aquests moments és que "s'estan quedant sense armes i cal lliurar immediatament l'equipament nou promès pels Estats Units i altres per tal de mantenir les seves posicions, sobretot de cara a obligar els russos a retirar-se", indica la seva anàlisi. Sobre el gir narratiu del Kremlin, el mitjà recomana prudència: "No està clar si Rússia retirarà realment les seves forces de la resta del país per concentrar-se en l'est o si la declaració del divendres pretenia explicar el fracàs de Rússia".