Rússia ha condemnat Evan Gershkovich, periodista dels EUA, a 16 anys de presó per espionatge. Concretament, el reporter del The Wall Street Journal està acusat de recaptar informació secreta sobre la indústria militar del país. Gershkovich fou detingut el març del 2023 a Iekaterinburg (capital dels Urals) i és el primer reporter nord-americà processat per espionatge a Rússia des de la Guerra Freda. Durant la vista judicial que ha tingut lloc en el tribunal regional de Sverdlovsk, la Fiscalia ha arribat a demanar una pena de 18 anys en una presó de màxima seguretat.
El procés judicial ha estat inusualment ràpid, ja que tan sols ha constat de tres vistes, dues de les quals aquesta setmana. De fet, diversos mitjans de comunicació han relacionat la rapidesa del procés amb l'interès de Washington per retallar els terminis davant d'un futur intercanvi amb Moscou per un pres rus. Les sessions d'aquest dijous i divendres s'haurien d'haver celebrat a mitjan agost, però s'han avançat a petició de la defensa.
Les proves contra Gershkovich
Després de 477 a presó, Gershkovich no ha reconegut la seva culpa i ha mantingut que tan sols complia amb el seu deure professional —el mateix que sosté The Wall Street Journal—. A més, l'Ambaixada dels Estats Units a Moscou ha assegurat a Twitter que la justícia russa no ha presentat proves que justifiquin la detenció del periodista i ha denunciat la persecució tant de la dissidència com del periodisme a Rússia. "Malgrat el que les autoritats russes asseguren, l'Evan és un periodista", ha assenyalat.
En canvi, el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha defensat que Moscou té "proves irrefutables" de les activitats d'espionatge de Gershkovich —que va ser enxampat "in fraganti", segons el president rus, Vladímir Putin—. També ha confirmat que els serveis especials de Rússia i els EUA estan en contacte per "veure si es pot intercanviar algú per algú".
El desembre del 2022, la jugadora de bàsquet nord-americana Brittney Griner fou intercanviada pel traficant d'armes rus Victor But, conegut com el Mercader de la mort. L'última detenció d'un periodista nord-americà per espionatge va tenir lloc el 1986, en plena Perestroika, i va implicar Nicholas Daniloff (US News&World Report) —detingut pel KGB i intercanviat tres setmanes després per un pres soviètic—. Gairebé 40 anys després, Rússia va detenir Gershkovich a Iekaterinburg el març del 2023 mentre feia un reportatge per a The Wall Street Journal i fou formalment acusat d'espionatge pel Servei Federal de Seguretat (FSB) de Rússia. Segons l'acusació, recaptava informació secreta en la regió de Sverdlovsk sobre les activitats de l'empresa de defensa JSC NPK Uralvagonzavod (fabricant de tancs, entre altre armament pesant).
Gershkovich no és l'únic ciutadà dels EUA en una presó russa: el marine Paul Whelan, de 54 anys, també fou condemnat a 16 anys de presó el 2020 per espionatge; el sergent Gordon Black, de 34 anys, fou condemnat a 3 anys i nou mesos per robatori i amenaces de mort a una companya; el paracaigudista Travis Michael Leak, de 51 anys, fou condemnat a 13 anys per narcotràfic; de manera similar, Robert Woodland, de 32 anys, també fou condemnat a 12 anys i mig de presó per tràfic de drogues; André Jachaturián, a vuit anys per contraban d'armes; Jin Spektor, a tres anys per suborn; i Marc Fogel, a 14 anys de presó per tràfic de drogues —li van trobar 14 grams de marihuana medicinal, receptada pel seu metge dels EUA per tractar un dolor crònic—. L'esmentada Griner també fou condemnada per portar marihuana.