Oficialment mort. El Comitè d'Instrucció de Rússia (CIR) ha confirmat aquest diumenge que s'ha identificat el cadàver del qual fos el líder de la companyia de mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, i els dels altres nou morts en el sinistre del seu avió, que va estavellar-se aquest dimecres. Segons el CIR, la identitat dels ocupants d'avió s'ha pogut confirmar gràcies a les anàlisis comparatives d'ADN. Després de dies d'especulacions, Rússia ha confirmat que Prigojin si era un dels integrants de l'avió privat que va patir un accident a la regió russa de Tver. Amb ell viatjaven altres nou persones, entre elles Dimitri Utkin, el principal comandant i cofundador de la companyia de mercenaris Wagner.
El CIR ha apuntat en un comunicat que "en la investigació del sinistre d'avió a la regió de Tver van concloure els peritatges genètic-moleculars. Pels seus resultats s'ha establert la identitat dels deu morts, que es corresponen amb les declarades en la llista de passatgers". A l'avió Embraer Legacy 600 de Prigojin, que es va estavellar per causes encara desconegudes uns 300 quilòmetres al nord-oest de Moscou quan volava de la capital russa a Sant Petersburg.
Accident d'avió prop de Moscou
A l'avió on viatjava Prigojin, també estava l'antic membre de la intel·ligència russa, Dmitri Utkin, que va combatre a Txetxènia, Síria i Ucraïna, i va ser guardonat amb el títol d'Heroi de Rússia i precisament amb el seu nom en clau, "Wagner", va ser batejada la companyia de mercenaris. Entre els deu ocupants de l'avió hi era Valeri Chekálov, responsable de la seguretat personal de Prigojin i de part dels seus negocis, recentment sancionat pels Estats Units. De moment les investigacions que s'han fet fins al moment no han posat llum a la foscor sobre les causes que van provocar el sinistre, entre les quals es remenen una explosió a bord, una fallada tècnica o fins i tot un error de pilotatge.
Alguns mitjans han assenyalat la possibilitat que l'avió fos abatut, intencionadament o per error, per míssils de les unitats de defensa antiaèria que protegeixen una residència del president rus, Vladímir Putin, situada al costat de la ruta que seguia l'avió, però el Kremlin ho ha negat taxativament.
Les explicacions de Putin
La mort de Prigojin es va produir justament 2 mesos després que els mercenaris del grup Wagner iniciessin una rebel·lió sense precedents contra la cúpula militar russa, que es va saldar amb un pas enrere de Prigojin i el trasllat d'aquests efectius a Bielorússia. L'ombra del dubte sobre la responsabilitat de Rússia amb l'accident, va obligar el Kremlin a sortir al pas per defensar el seu president Vladímir Putin, considerat unànimement per la premsa independent i l'oposició el principal sospitós. "És tot mentida", va dir el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, en la seva primera roda de premsa telemàtica després d'un parèntesi de gairebé tres setmanes.
Putin també va trencar el silenci mostrant les seves condolences per la mort del cap de la Wagner i va prometre que s'investigaran totes les causes del sinistre de l'avió privat. "El que és totalment segur, i sobre això em va informar avui el cap del Comitè de Recerca, és que ells han començat la recerca preliminar d'aquest succés i aquesta serà realitzada de manera exhaustiva i serà portada fins al final", va dir Putin en reunir-se amb el líder interí de la regió ucraïnesa de Donetsk, annexionada per Rússia, Denís Pushilin. "Això sempre és una tragèdia. Efectivament, si allí es trobaven, i les primeres dades diuen que allí estaven els membres de la companyia Wagner, m'agradaria destacar que aquesta gent va realitzar una notable contribució a la causa comuna de la lluita contra el règim neonazi a Ucraïna", va assegurar.