Aquesta setmana ha estat important per al president rus, Vladímir Putin. El líder del Kremlin no visitava Corea del Nord des de l'any 2000. I aquesta setmana hi ha dedicat dos dies de la seva agenda. Després d'aquesta visita, plena de gala, també ha anat al Vietnam, un país que tampoc no visitava des de feia 10 anys. Ara bé, l'acord entre Putin i el seu homòleg nord-coreà, Kim Jong-un, ha causat una preocupació “increïble”, segons hauria dit un funcionari nord-americà. L'acord o el pacte de defensa firmat exigeix que els seus països proporcionin armes immediates i assistència militar si un dels dos és atacat. A més, en aquest context, Kim ha destacat aquesta setmana que les relacions amb Rússia entraven en un episodi de "nova prosperitat".

Matthew Miller, portaveu del Departament d'Estat dels Estats Units, ha dit i recollia el The Guardian, que el subministrament d'armes russes a Pyongyang "desestabilitzaria la península de Corea, per descomptat, i potencialment, depenent del tipus d'armes que proporcionin, violaria les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU que Rússia mateix ha donat suport”.

putin kim efe (4)
Efe

El secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, i el Ministeri d'Afers Estrangers de Corea del Sud van dir que el tractat entre Rússia i Corea del Nord representava una “seriosa amenaça” a la pau i l'estabilitat a la península de Corea, segons destaca el mateix diari. Blinken va dir que els Estats Units considerarien “diverses mesures” en resposta al pacte, que va elevar els llaços entre els estats afectats per les sancions al seu nivell més alt des de la Guerra Freda.

Les friccions sobre els enviaments d'armes a banda i banda de la guerra a Ucraïna han empitjorat aquesta setmana, enmig d'especulacions que Putin i Kim han discutit sobre subministraments addicionals de míssils i municions de Corea del Nord per a ús de les forces russes quan es van reunir a Pyongyang dimecres.

Què inclou el pacte entre Kim i Putin?

El pacte inclou una clàusula de defensa mútua segons la qual cada país accepta ajudar l'altre davant d'una agressió externa, segons ha informat TASS. El document signat entre tots dos contempla així "l'assistència en cas que un dels dos països resulti agredit", segons va detallar Putin. El mandatari rus havia anunciat que els dos líders discutirien "un nou document" que servirà de base per a les relacions bilaterals "a llarg termini" a l'inici de la reunió que ha tingut lloc a la residència d'hostes de Kumsusan a la capital nord-coreana.

putin kim efe
Efe

Putin treu pit dels "progressos significatius" aconseguits en la cooperació entre els dos països. A més, ja ha manifestat que "està lluitant contra dècades de polítiques imperialistes imposades pels Estats Units" i va insistir que la relació entre Rússia i Corea del Nord "es basa en la igualtat i el respecte mutus".

Un pacte que portarà cua

Durant una visita d'Estat al Vietnam dijous, Putin va dir que els subministraments recíprocs d'armes russes al Nord serien una resposta apropiada al subministrament d'armes d'Occident a les forces ucraïneses. "Els qui envien aquests [míssils a Ucraïna] pensen que no estan combatent contra nosaltres, però jo vaig dir, fins i tot a Pyongyang, que després ens reservem el dret de subministrar armes a altres regions del món, en relació amb els nostres acords".

Putin, que es va reunir amb Kim per segona vegada en nou mesos, també va advertir a Corea del Sud que estaria cometent un “gran error” si decidís subministrar armes a Ucraïna. "Espero que no passi", va dir als periodistes a Hanoi. "Si això passa, llavors prendrem decisions rellevants que probablement no agradaran als actuals líders de Corea del Sud".

putin kim efe (6)
Efe

L'OTAN, preocupada

Corea del Sud, un creixent exportador d'armes amb un exèrcit ben equipat recolzat pels Estats Units, ha brindat ajuda no letal i un altre tipus de suport a Ucraïna, i es va sumar a les sancions encapçalades pels Estats Units contra Moscou. Però, tal com recorda el The Guardian, té una política de llarga data de no subministrar armes a països que estan en guerra.

Divendres, Chang Ho-jin, assessor de seguretat nacional del president sud-coreà, Yoon Su Yeol, va dir que Seül reconsideraria la seva postura sobre el subministrament d'armes a Ucraïna. El cap de l'OTAN, Jens Stoltenberg, també va expressar la seva preocupació que Rússia pugui ajudar Corea del Nord a impulsar els seus programes de míssils balístics i nuclears, els quals han aconseguit avenços significatius malgrat anys de sancions del Consell de Seguretat de l'ONU.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!