Rússia està cremant el gas natural que no envia a Europa, segons ha afirmat l'ambaixador d'Alemanya al Regne Unit, Miguel Berger, a la BBC. La central gasística de Portovaya, al nord-oest de Sant Petersburg, comprimeix el gas rus amb destinació a Europa. El Kremlin ha reduït al 20% el subministrament i està cremant l'excedent de la producció. En concret, està cremant uns 10 milions d'euros en gas cada dia. Segons l'ambaixador alemany, el Kremlin actua d'aquesta manera perquè "no podien vendre el gas a cap altre lloc".
Russia is burning up to $10m of gas a day at its Portovaya plant near the Finnish border. Why?https://t.co/wXo9LxQuMk
— BBC World Service (@bbcworldservice) August 26, 2022
Això significa que es cremen uns 4,34 milions de metres cúbics de gas cada dia, amb el procediment de la bengala, segons les dades de Rystad Energy. És un producte que, en condicions normals, hauria estat venut a Alemanya.
Henning Gloystein, director d'Energia, Clima i Recursos d'Eurasia Group, ha donat també la seva opinió. "En temps normals, gran part d'aquest gas s'hauria utilitzat per alimentar la xarxa de gasoductes i s'hauria venut a Europa. Com que Rússia ha retallat dràsticament el subministrament a Europa, el gas va entrar inicialment a l'emmagatzematge domèstic rus. És probable que ara els magatzems estiguin plens, de manera que el gas no té on anar, i per tant l'estan cremant", ha apuntat.
Els primers indicis que estava passant alguna cosa van venir de Finlàndia, quan alguns ciutadans van observar una llarga columna de fum a principis d'estiu. Tot i que cremar gas és habitual a les plantes de processament, normalment per raons tècniques o de seguretat, la gran quantitat que s'utilitza en aquesta crema ha sorprès els experts. L'ambaixador alemany al Regne Unit, ha resumit que els esforços europeus per reduir la seva dependència del gas rus "estan tenint un fort efecte sobre l'economia russa". "No tenen altres llocs on vendre el seu gas, així que l'han de cremar", ha insistit.
De totes maneres, els científics estan preocupats pels grans volums de diòxid de carboni i sutge que està creant, cosa que podria agreujar la fusió del gel àrtic. Es calcula que cada dia emet 9.000 tones de diòxid de carboni, cosa que es pot convertir en un desastre mediambiental.
Gazprom, el gegant energètic rus controlat per l'estat, propietari de la planta, no ha respost a les sol·licituds de comentaris sobre què està passant. Els científics diuen que els costos financers i ambientals augmenten cada dia que la bengala continua cremant. "Tot i que es desconeixen els motius exactes de la flama, els volums, les emissions i la ubicació de la flama són un recordatori visible del domini de Rússia sobre els mercats energètics d'Europa", ha indicat Sindre Knutsson de Rystad Energy.
Les partícules de sutge que es produeixen amb la combustió incompleta de combustibles com el gas natural es denominen carbó negre. "Les emissions del carbó negre cap al nord, on es diposita sobre la neu i el gel, accelera significativament la fusió", ha indicat a la BBC el professor Matthew Johnson, de la Universitat de Carleton, al Canadà.