ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
El Kremlin ha anunciat un alto al foc temporal a Ucraïna a partir de les 10 del matí (hora de Moscou) d'aquest dimarts per establir corredors humanitaris des de Kíiv i altres ciutats cap a Rússia. "A partir de les 10 del matí (hora de Moscou), la Federació Russa declara un 'règim de silenci' i està preparada per proporcionar corredors humanitaris" cap a territori rus. Aquesta proposta s'ha comunicat des de Moscou a Ucraïna i es proposarà iniciar-la abans de les 3 de la matinada.

Aquests corredors humanitaris han estat refusats pel govern ucraïnès. La viceprimera ministra ucraïnesa, Irina Veresxuk, ha recordat que Rússia ja ha incomplert dues vegades els acords per evacuar civils de zones en risc. Ara "volen que els nostres ciutadans vagin a Rússia", ha denunciat en un missatge a les xarxes socials. El que denuncia Veresxuk es veu reflectit en les rutes que havia plantejat el govern rus. En principi, el corredor que s'obrirà a Kíiv passarà per les ciutats de Gostomel fins a arribar a Txernòbil i a les ciutats bielorusses de Gden i Gomel, i posteriorment s'entregarà els desplaçats per via aèria a la Federació Russa. 

 

Per altra banda, des de Mariúpol la sortida s'efectuarà per dues vies diferents. La primera ruta és des d'aquesta ciutat fins a Rostov del Don (Rússia), per després arribar amb transport aeri, ferroviari i per carretera a diferents destinacions seleccionades o punts d'allotjament temporal. La segona, des de Mariúpol fins a Mànhuix, a la conca de Donetsk. Pel que fa a la ruta de Khàrkiv arribaria fins a la ciutat russa de Bélgorod i des de Sumi sortirien dues rutes: una primera també fins a Bélgorod i la segona fins a Poltava.

Moscou proporcionarà corredors similars des de Txerníhiv, passant per Gomel, amb posterior transport aeri a Rússia; des del sud, amb acord amb Ucraïna, des de Sumi en dues direccions: a Poltava i a Belgorod (Rússia), després per avió, ferrocarril i carretera fins als punts de destinació o centres d'allotjament temporals escollits; al sud, amb acord amb Ucraïna; de Khàrkiv a Belgorod, després per avió, ferrocarril i carretera fins als punts de destinació escollits o centres d'allotjament temporal; Lviv, Uzhhorod, Ivano-Frankivsk, amb acord amb Ucraïna; de Mariupol a dues ciutats russes: Rostov-on-Don, passant per Novoazovsk, i Taganrog; Zaporizhzhya, després d'un acord amb Ucraïna, l'ajuda de la seu.

Pel govern ucraïnès, aquesta és una proposta "absurda, cínica i inacceptable", per la qual cosa ha instat els ciutadans a atendre únicament la informació que publiquin les autoritats d'Ucraïna a través dels canals oficials. Des del ministeri de defensa rus han reconegut que alguns d'aquests corredors humanitaris inclouen l'evacuació de civils cap a Rússia però han exigit que Ucraïna "compleixi de manera estricta totes les condicions per crear corredors humanitaris a les zones enumerades i garantir la retirada organitzada de civils i estrangers".