El Ministeri de Defensa rus diu que 1.026 soldats ucraïnesos han deposat les armes i s'han rendit a Mariúpol, segons hauria informat l'agència de notícies AFP.  "1.026 militants ucraïnesos de la 36a Brigada d'Infanteria de Marina han deposat les armes de manera voluntària i s'han rendit". Les tropes russes fa gairebé un mes que havien començat un setge de la ciutat. Aquest dimarts, però, les autoritats han denunciat l'ús d'un agent químic i les forces ucraïneses estan cada cop més desesperades.

Segons ha exposat aquest dimarts l'Institut d'Estudis per a la Guerra (ISW), amb seu als EUA, els russos havien dividit en dues la posició de les tropes ucraïneses a la ciutat: un grup està proveït a l'acereria d'Azovstal, a l'est, i un altre al port, al sud-oest. Els separatistes porussos de Donetsk van assegurar dilluns primer que havien pres el 80% del port de Mariúpol i després que estava sota el seu "control total", una informació que no s'ha pogut verificar de manera independent.

Soldats sense munició

El bloqueig ha estat tan gran i intens que la mateixa 36a Brigada d'Infanteria de Marina va afirmar dilluns, amb un to de crítica, que s'acostava probablement l'última batalla a la devastada ciutat, ja que "se'ns acaben les municions" i llavors només queda "el combat cos a cos".

El Ministeri de Defensa de Rússia ha assegurat aquest dimarts que el seu exèrcit ha realitzat atacs aeris i d'artilleria contra uns cent efectius ucraïnesos que intentaven suposadament fugir en vehicles blindats de la ciutat i que en van matar almenys 50. "Altres 42 militars ucraïnesos van deposar voluntàriament les armes i es van rendir", va assegurar el portaveu castrense, Ígor Konaixenkov. Aquest dimarts la mateixa 36a Brigada d'Infanteria de Marina va assegurar que els defensors de Mariúpol "no van abandonar les seves posicions i que lluiten per cada pam de la ciutat" tan bé com poden. Això sí, van tornar a denunciar que la ciutat està "sense subministrament de munició ni aliments", segons ha exposat la cadena de televisió ucraïnesa 1+1 i recull Efe.

Carrers i edificis destrossats a Mariúpol / Efe

Segons va dir a la cadena CNN el governador de la regió de Donetsk, Pavlo Kirilenko, entre 20.000 i 22.000 civils han mort a la ciutat. Per contra, l'alcalde de Mariúpol, Vadim Boichenko, va xifrar les víctimes mortals en uns 21.000 i va afirmar que aproximadament 120.000 habitants –de gairebé 450.000 que hi havia abans de la campanya militar russa–, intenten o intentaven encara de sobreviure al setge.

Per als experts de l'Institut ja era clar aquest dimarts que els defensors ucraïnesos no tindrien treva. En aquest sentit, creia que els russos "continuaran els esforços per completar la captura dels focus restants de la resistència ucraïnesa, possiblement fins i tot mitjançant l'ús d'armes químiques". Una treva que podria haver acabat definitivament aquest dimecres amb la rendició dels soldats ucraïnesos. 

S'investiga l'ús d'armes químiques

Els Estats Units continuen avaluant el suposat atac químic contra Mariúpol, que encara no ha pogut confirmar, ha dit aquest dimarts un funcionari d'alt rang del Departament de Defensa. "Estem encara monitoritzant aquestes informacions, però no podem confirmar l'ús d'agents químics en aquest moment, encara estem avaluant", ha remarcat la font, sense oferir-ne més detalls, en una trucada amb periodistes que recull Efe.

El funcionari nord-americà va posar èmfasi que aquest tipus d'atacs són complicats de provar, fins i tot quan s'està sobre el terreny, i va recordar que els EUA no estan desplegats a Ucraïna.

 

Imatge principal: soldats russos durant el setge a la ciutat portuària de Mariúpol / Efe