La tensió internacional per una possible nova crisi de migratòria s'està accentuant cada cop més. Mentre el govern polonès ha reforçat aquest dimecres la vigilància a la frontera amb Bielorússia - amb la mobilització de 20.000 soldats - per tal d'evitar nous intents d'entrada massiva, Rússia ha enviat dos bombarders Tu-22M3 a fer un reconeixement de l'espai aeri. Així, ha fet una mostra de força davant l'OTAN i Polònia, després que tant Moscou com Minsk hagin acusat Brussel·les de crear amb les seves pròpies mans aquesta problemàtica. És més, el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, va insinuar ahir que és la mateixa Varsòvia la que vol provocar un conflicte i que està utilitzant la situació a la frontera per reforçar el seu dispositiu bèl·lic

Així ho ha indicat un comunicat del ministeri de Defensa rus, compartit des de l'agència Ria Nóvosti, on s'específica que dos avions Túpolev Tu-22M3 han patrullat l'espai aeri del país veí. "Avui, novembre 10, dos bombarders de llarg abast Tu-22M3 de les Forces Aeroespacials Russes han realitzat patrulles a l'espai aeri de la República de Belorúsies. Durant el vol de les aeronaus, s'ha comprovat la interacció amb els punts de control terrestres de les Forces Armades de Rússia i de la República de Bielorússia", detalla el text. 

Vols regulars

De fet, segons assenyalen des del departament del govern de Putin, aquests desplaçaments es produiran de manera "regular". "Si abans aquests vols de l'aviació estratègica tenien caràcter cíclic, a partir d'ara es faran de manera regular", continuen. Per tal de justificar l'operació, el ministeri adverteix que són "mesures de reacció adequades davant la situació creada tant a l'aire com a terra" i que l'exercit de Bielorússia reforçarà la defensa antiaèria a les zones limítrofes amb els països de l'OTAN, en referència a Polònia, Lituània i Letònia.

Acusen Occident d'"imposar la democràcia" al Pròxim Orient 

Els ministres d'Exteriors rus i bielorús han escenificat avui a Moscou l'aliança que s'ha format entre ambdós països amb una reunió en què han expressat la confiança que "les grans potències europees" no es deixin arrossegar a una espiral de confrontació "summament perillosa". El cap de la diplomàcia russa, Serguei Lavrov, que va culpar aquesta setmana Occident de la crisi per intentar imposar la democràcia al Pròxim Orient i ha assegurat que "no hi ha cap altra sortida que dialogar i determinar, basant-se en fets reals, què va passar en realitat". "Bielorússia ha proposat més d'una vegada (...), mantenir consultes, arribar a un acord, solucionar aquests assumptes sobre la base del dret internacional", ha explicat.

La diplomàcia russa ha recuperat la tensió amb la resta d'Estats en qualificar d'"il·legítimes" les noves sancions que discuteix la UE contra el règim d'Alexandr Lukaixenko, considerat l'últim dictador d'Europa. Per part seva, el cap de la diplomàcia Bielorússia, Vladímir Makéi, ha assegurat haver rebut "certs senyals" de diàleg de Brussel·les, però immediatament s'ha negat a participar en una possible conferència convocada per Àustria sobre el futur de Bielorússia, que ha considerat "un sense sentit". Ha acusat Polònia de concentrar "15.000 militars" a la frontera bielorussa per no permetre l'entrada de "dones i nens" a Europa i ha detallat a l'agència oficial RIA Nóvosti que Minsk que Minsk ha detingut prop de 700 persones per intentar travessar la frontera i desarticular onze rutes d'immigració il·legal.

La UE ampliarà sancions a Bielorússia 

Per la seva banda, la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula Von der Leyen, ha afirmat aquest dimecres que la Unió Europea (UE) imposarà noves sancions contra individus i empreses de Bielorússia "la setmana que ve" per la situació a la frontera amb Polònia.

"Ampliarem les nostres sancions contra Bielorússia molt ràpid, a principis de la setmana que ve", ha dit Von der Leyen en declaracions a la premsa a la Casa Blanca, després de reunir-se amb el president dels Estats Units, Joe Biden.

Ha afirmat, a més, que pel que l'ha explicat  aquest dimecres Biden, "els Estats Units tindran en efecte sancions (contra Bielorússia) a principis de desembre" pel mateix tema. "(Biden i jo) compartim absolutament la conclusió que aquest és un atac híbrid d'un règim autoritari per intentar desestabilitzar els seus veïns democràtics, i que no tindrà èxit", ha recalcat ella.

Ha afegit també que ha acordat amb Biden "coordinar els seus contactes amb els països d'origen" dels immigrants, la majoria kurds procedents de Síria i l'Iraq, que van arribar dilluns a la frontera amb Polònia acompanyats per efectius de les forces de seguretat bielorusses.

 

 

Un Tu-22M3 rus enlairat / Max071086 - Wikimedia Commons